BiH
0

Boračke organizacije protiv izgradnje spomenika na Zlatištu

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Koordinacioni odbor boračkih organizacija Kantona Sarajevo izrazio je najoštrije proteste u povodu najavljene izgradnje spomen-obilježja "poginulim srpskim vojnicima i civilima'' na Zlatištu iznad Sarajeva.

U saopćenju iz Koordinacionog odbora se ocjenjuje potpuno neprimjerenim da se na Zlatištu, s kojeg su između ostalog četnički snajeperisti i artiljerci pune četiri godine ubijali grad Sarajevo i njegove građane, bez obzira na nacionalnost, sada gradi spomen- obilježje kao simbol koji će podsjećati na zlo koje su građani Sarajeva pretrpjeli u vremenu agresije.

Boračke organizacije Kantona Sarajevo, ovim putem, još jednom ističu da su ponosne što je Sarajevo, zahvaljujući Armiji i MUP-u BiH i u najtežem periodu od svog postanka uspjelo sačuvati multikulturalnost i sve vrijednosti civiliziranog svijeta.

Od Vlade i Skupštine Kantona, kao i od svih predstavnika vlasti u BiH, uključujući i instituciju visokog predstavnika, zahtijeva se da pod hitno zaustave i priču o izgradnji ovog "spomen-obilježja" koje za cilj ima narušavanje međunacionalnih odnosa i srljanje u dalje sukobe i podjele u Bosni i Hercegovini.

Ovim putem Koordinacioni odbor poziva i Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovim da jednom konačno stave zabranu na upotrebu vjerskih simbola u bilo koje neprimjerene svrhe.