BiH
0

Boračke kategorije RS-a prihvataju izmjene zakona

FENA
Uoči sutrašnje sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj će se razmatrati izmjene i dopune zakona o pravima boraca, porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, čije je usvajanje uvjet entitetima za aranžman BiH s MMF-om, otklonjena su sva sporna pitanja u vezi s tim zakonima u RS-u.

Na sjednici Predsjedništva Boračke organizacije RS-a, kojoj je prisustvovao i premijer RS-a Milorad Dodik, pojašnjeno je da stečena prava boračkih kategorija ostaju.

On kaže da pravo na borački dodatak nikome neće biti ukinut, a kada je u pitanju imovinski cenzus entitetska vlada će uredbom regulirati njegovu visinu uz prethodno pribavljenu saglasnosti Boračke organizacije RS-a.

Imovinski censuz bi, prema prvim procjenama entitetske vlade, iznosio dvije prosjećne plaće, odnosno oko 1.500 KM, a samo oni koji imaju veća primanja bili bi obuhvaćeni određenim smanjenima primanja.

Predsjedništvo Boračke organizacije RS-a stoga je prihvatilo da izmjene i dopune zakona o boračkim pitanjima idu u procesudu s određenim amandmanima.

Prethodno je danas i predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS-a Nedeljko Mitrović potvrdio i da oni djelimično prihvataju predložene izmjene i dopune Zakona o pravima boraca, poginulih boraca i ratnih vojnih invalida RS-a, s tim da se od imovinskog cenzusa izuzmu djeca korisnici tih prava i porodice s troje i više poginulih.

Zakonom je definirano da se korisnicima prava čiji su godišnji neto prihodi ostvareni u prethodnoj godini veći od dvostrukog iznosa prosječne neto plaće u RS iznosi mjesečnih primanja po ovom zakonu umanjuju za 50 posto.