BiH
0

Boračka udruženja u Federaciji najavljuju proteste ako poslanici povećaju sebi plaće

FENA
Boračke organizacije u Federaciji BiH najavile su na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu proteste na koje će pozvati ostale građane ako se poslanici u državnom parlamentu ogluše o borački poziv da ne usvajaju zakon kojim sebi žele osigurati povećenje plaća i ostalih beneficija.

Prije protesta, upozorenje će biti upućeno u vidu cirkularnog pisma parlamentarnim strankama. U njemu će biti zatraženo da upozore pojedince u vlastitim redovima da odustanu u parlamentu od podrške takvom zakonu i da, u protivnom, ne treba prezati ni od dovođenja u pitanje poslaničkog mandata zagovornicima enormnih poslaničkih primanja.

"Ako s cirkularnim pismom ne postignemo cilj, pozvaćemo građane na ulice“, izjavio je na pres-konferenciji predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Izet Ganić.

Ova pres-konferencija je održana nakon zajedničkog sastanka te organizacije i udruženja ratnih vojnih invalida, Patriotske lige, demobiliziranih boraca te dobitnika najvećih ratnih priznanja u Federaciji.

Prema izjavi Dževada Rađe, predsjednika Udruženja dobitnika ratnih priznanja, osnovano je zajedničko koordinaciono tijelo koje će odsad istupati u javnosti jedinstveno uime svih boračkih asocijacija u entitetu.

Prema riječima Avde Hebiba, predsjednika Patriotske lige, na današnjem sastanku razgovarano je i o projektu jedan zakon - jedan fond, najavljenom iz Federalne vlade, kojim se namjeravaju objediniti sadašnja tri federalna zakona iz oblasti boračke zaštite i istovremeno osnovati jedinstven fond za finansiranje primjene budućeg zajedničkog zakona.

Ideja za donošenje takvog zakona je podržana, ali uz primjedbu da u najavljeni jedinstveni fond novac barem godinu dana treba da pristiže s federalnog nivoa, da bi se izbjeglo da niži nivoi vlasti, zbog vlastitih finansijskih problema, ne mogu sufinansirati primjenu jedinstvenog teksta. Borci također traže izmjenu drugih zakona u Federaciji da bi omogućili bolju zdravstvenu zaštitu za boračke kategorije i veću društvenu brigu za djecu poginulih branitelja. Sve primjedbe bit će predočene na sastanku, najavljenom za naredni četvrtak, radne grupe koju čine predstavnici Vlade FBiH i boračke populacije. Tada će biti riječi o projektu jedan zakon - jedan fond.

Na današnjem sastanku je osuđena ideja koja dolazi iz Republike Srpske o podizanju krsta velikih dimenzija na Zlatištu iznad Sarajeva kao spomen-obilježa poginulim srpskim vojnicima u proteklom ratu u BiH.

Uz nadu da će u ovom slučaju prevladati glas razuma pa neće doći do takve gradnje, Avdo Hebib je naglasio da bi ona bila neprimjeren i nerazuman čin jer bi krst bio na mjestu s kojeg su tokom rata svakodnevno ubijani građani u Sarajevu, među njima i veliki broj djece.

Na sastanku su pozvane sve, kako je rečeno, probosanske političke partije da na idućim lokalnim izborima u BiH istupe na jedinstvenim listama u Republici Srpskoj i da istaknu kandidate koji će živjeti u sredinama za koje se kandiduju, a na daleko od njih.