BiH
2

Boračka udruženja traže usvajanje Zakona o povoljnijem penzionisanju

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženja koja zastupaju interese boračke populacije u FBiH uputila su otvoreno pismo Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, s molbom da na narednoj sjednici ovaj dom usvoji Prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju branitelja odbrambeno-oslobodilačkog rata i time riješi sudbinu kategorija koje su obuhvaćene ovim zakonom.

Pismo je naslovljeno na Predstavnički dom Parlamenta FBiH, predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg te institucije, predsjednike klubova političkih stranaka u Parlamentu FBiH, predsjednike SDP-a BIH, SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SBB-a BiH, SBIH, HSP/DNZ, NSRZB, te A-SDA, kao i na samostalne zastupnike.

Naredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bila je zakazana za 12. april, ali je odgođena za ponedjeljak, 15. aprila, na zahtjev dijela poslaničkih klubova i uz obrazloženje da je prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju branitelja upućen iz Federalne vlade jučer popodne i da su potrebna dodatna pojašnjenja u vezi s njegovim tekstom.

Potpisnici pisma su Savez ratnih vojinih invalida FBiH, Savez Boraca FBiH, Udruženje porodica šehida i poginulih boraca FBiH, Savez RVI paraplegičara FBiH, Udruženje organizatora i pokretača otpora u FBiH, Udruženje pripadnika policije MUP-a RBiH i MUP-a HZ-HB "Policija 1991.-1995.", te Udruga umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH.