Premijer saslušao zahtjeve
0

Boračka udruženja na sastanku s Mujezinovićem

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, s resornim ministrima Pericom Jelečevićem i Zahidom Crnkićem, razgovarao je danas s delegacijom Koordinacionog odbora 15 boračkih udruženja, koju je predvodio predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika Ismet Harbinja.

Kako je saopćeno iz Udruženja penzionera vojnih osiguranika FBiH, premijer Mujezinović je saslušao zahtjeve koji su izneseni na protestima 11. novembra, među kojima je da FZ PIO ispoštije zakonska rješenja i penzije vojnim osiguranicima isplaćuje s podračuna, čime bi se rasteretila budžetska sredstva iz granta Vlade FBiH koja izdvaja za penzije ostale boračke populacije.

Drugi zahtjev odnosio se na izradu zakona koji će objediniti sve dosadašnje uredbe Vlade FBiH, pa su predloženi i predstavnici boračke populacije u izradi tog zakona.

Kao jedan od dugotrajnih i gorućih problema penzionera vojnih osiguranika i ostale boračke populacije, navedena je stambena problematika, posebno onih kategorija koje se oslanjaju na stambeni fond prijašnjeg FMO.

Premijer je informiran o nagomilanim problemima od 1. januara 2006., kada je Vlada FBiH i Zajedničke službe organa i tijela FBiH preuzele upravljanje vojnostambenim fondom prijašnjeg FMO-a.

Udruženje je predložilo da Vlada FBiH izda nalog resornom ministarstvu za prostorno uređenje, Federalnom pravobranilaštvu i Zajedničkim službama organa i tijela FBiH da u roku od 15 dana ponude plan mjera i aktivnosti na rješavanju ove problematike.

To uključuje i izradu svih potrebnih propisa, odluka, formiranje potrebnih komisija (u koje uključiti i predstavnike udruženja), kao i sve drugo neophodno za početak otkupa stanova, dodjelu zamjenskih stanova i uvođenje u posjed stanova osoba koje imaju rješenja.

Premijer Mujezinović je istakao da su većina ovih zahtjeva prihvatljivi te da je Vlada FBiH osigurala potrebna sredstva od sedam miliona KM mjesečno do kraja godine za isplatu penzija boračkoj populaciji, a da je za 2010. godinu u nacrt budžeta predvidjela 84 miliona KM u te svrhe.

Također, za dug prema PIO Vlada će izdvojiti u narednoj godini 51 miliom KM. Smanjenje penzija za 10 posto, istakao je premijer, obaveza je Vlade iz Zakona o uštedama, te da Vlada ne vidi načina da se tih 10 posto može ukinuti.

Premijer je obećao da će Vlada razmotriti da se ovo smanjenje ne odnosi na penzije koje su ispod minimalnih u Federaciji.

Resorni ministar Zahid Crnkić je naglasio da je već formirana komisija za izradu Zakona koji će objediniti dosadašnje uredbe o penzionisanju, da su u komisiju uključeni i predstavnici boračkih udruženja, te se nada da će komisija ponuditi nacrt zakona do kraja ove godine.

Premijer Mujezinović je ocijenio da je veliki broj problema kada se tiče stambene problematike, te da će Vlada FBiH posebno raspravljati o ovome problemu, odmah po usvajanju Zakona o izmjena i dopunama Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima, koji je pri kraju u Parlamentu FBiH.

Nastavak razgovora s premijerom FBiH i njegovim saradnicima bit će održan za 15 dana, posebno o onim pitanjima o kojima nisu prihvaćeni zahtjevi.

Jedno od pitanja će biti i konkretizacija u rješavanju stambene problematike, kako je i premijer obećao, saopćeno je iz Udruženja penzionera vojnih osiguranika FBiH.