Potpisuju peticiju
1

Boračka udruženja iz RS protiv rada Tribunala

Klix.ba
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Boračko udruženje iz Republike Srpske počelo je prikupljati potpise protiv rada Haškog tribunala, dok su članice Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe” zatražile ostavku predsjednika tog Suda.

Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) počela je prikupljati potpise za peticiju protiv rada Haškog tribunala i pravosudnih institucija BiH. U ovoj organizaciji kažu da procesi koji se odvijaju u Haagu “idu u pravcu iskrivljavanja historije”.

“Imamo situaciju da se Srbima sudi u Haagu, Zagrebu, Beogradu, Banja Luci, Bihaću, dok zločini nad Srbima ostali su i dalje nerazjašnjeni. Ostaje i dalje potpuna nezainteresovanost od strane pravosudnih institucija i pojedinaca u njima”, pojašnjava Pantelija Čurguz, predsjednik BORS-a.

Nakon što se završi potpisivanje peticije, ona će biti dostavljena Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), na kojoj bi se u narednom periodu trebalo raspravljati o radu Haškog tribunala.

Isti dan, članice Uduženja “Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe” uputile su pismo Haškom tribunalu u kojem su zatražile ostavku predsjednika ovog suda, Theodora Merona. Njegovu ostavku Udruženje je zatražilo zbog oslobađajuće presude Momčilu Perišiću.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala kojim je predsjedavao sudija Meron, 28. februara oslobodilo je Perišića, bivšeg generala Vojske Jugoslavije (VJ), krivice za zločine počinjene u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu. Perišić je u prvostepenom postupku bio osuđen na 27 godina zatvora, zbog pomaganja i podržavanja zločina u BiH i Hrvatskoj.

Zumra Šahomerović, članica Udruženja “Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe”, kaže da su zbog oslobađajuće presude Perišiću žrtve izgubile povjerenje u rad sudije Merona, te da ne žele da on učestvuje u drugim postupcima koji se vode pred ovim sudom.

“Strašno smo nezadovoljni i zatražili smo njegovu smjenu i njegovu ostavku u svim daljnjim žalbenim postupcima, jer više nemamo povjerenja u njega. Sad smo toliko svjesni da je politika ušla i u Sud u Den Haggu koji sudi zločincima i da postoje nekakve državne nagodbe”, kazala je Šahomerović.

Ona je rekla da odgovor iz Tribunala očekuje uskoro, te je naglasila kako će članice Udruženja tražiti i sastanak s Meronom, na kojem će razgovarati o njihovom zahtjevu.