BiH
0

Boračka populacija traži primjenu donesenih zakona

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Četiri boračke organizacije BiH održat će 28. januara u Sarajevu zajedničku sjednicu upravnih odbora na kojoj će od nadležnih organa zatražiti isplatu dugovanja prema braniocima za 2008., koja im pripadaju po zakonima, da isplata naknada ubuduće bude redovna (najkasnije do 10. u mjesecu za prethodni mjesec), a osnovica usklađivana s rastom prosječne plaće.

Predsjednik Saveza RVIBiH Safet Redžić kazao je Feni da te zahtjeve prati i zahtjev za sazivanje tematske sjednice oba doma Parlamenta FBiH u čijoj pripremi bi sudjelovali predsjednici temeljnih boračkih organizacija, a bila bi posvećena problemima u provedbi postojećih zakona koji se odnose na tu populaciju i potrebi mijenjanja i usaglašavanja zakona.

"Želimo otvoriti parlamentarnu proceduru o tom pitanju, ali zahtijevamo da se izvršavaju obaveze iz trenutno važećih zakona," kazao je Redžić.

Predstavnike vlasti pozvat će da ozbiljno shvate njihove zahtjeve, a najavljeno je da će na sutrašnjoj zajedničkoj sjednici biti definirani njihovi daljnji koraci, ukoliko u razumnom roku ne budu ispunjeni zahtjevi boračke populacije.

Redžić je podsjetio da su na taj sastanak pozvani čelni ljudi Vlade FBiH, predstavnici oba doma Federalnog parlamenta i predsjednici klubova poslanika.

Koordinaciono tijelo temeljnih boračkih organizacija BiH čini Savez RVIBiH, Organizacija porodica šehida i palih boraca BiH, Savez demobiliziranih boraca FBiH i Savez dobitnika najviših ratnih priznanja i broje više od 200.000 članova.

Prema podacima temeljnih boračkih organizacija, dugovanja prema demobiliziranim borcima različita su od kantona do kantona, a za 2008. iznose oko 30 miliona KM. Dugovanja prema ostalim braniocima su oko 11 miliona KM.