BiH
0

Boračka populacija KS ipak podržava sarajevske proteste?

Sarajevo-x.com
Neformalna grupa građana koja stoji iza sarajevskih protesta objavila je saopštenje za javnost u kojem se navodi da boračka populacija podržava sarajevske porteste i učestvuje u organizaciji istih.

"Mi, građanke/građani Sarajeva, ogorčeni smo posljednjim saopštenjem Kantonalne koordinacije boračkih organizacija koje predstavlja ne samo manipulaciju borcima ovog grada, već i manipulaciju potpisanim udruženjima, navodno prisutnim na vanrednoj sjednici", stoji u saopštenju Građana, inače organizatora sarajevskih protesta.

"Kontaktirajući neka od navedenih udruženja: Organizaciju 'Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka', Udruženje paraplegičara, Savez antifašista i boraca NOR-a, rečeno nam je da organi navedenih udruženja nisu donijeli ovakav zaključak, te da njihovi predstavnici nisu bili na navedenom sastanku. Također nam je rečeno da unutar samih udruženja nije bilo razgovora na ovu temu, te da oni oštro osuđuju ovakvu manipulaciju njihovim imenom i njihovim članovima", ističu Građani.

"Svjesni smo da kantonalni premijer Silajdžić koristi činjenicu da se ova udruženja djelomično finansiraju iz budžeta Kantona Sarajevo, te da zbog sopstvenog straha od odgovornosti i preuzimanja iste, koristi navedena zbog manipulacije javnosti u svrhu očuvanja sopstvene pozicije. Pri tome ne prezaju ni od stvaranja razdora između građana i boračkih organizacija, što može imati vrlo ozbiljne posljedice. Mi, građani Sarajeva, znamo da boračka populacija podržava proteste, jer njihovi članovi su od početka tu među nama, učestvuju u našim diskusijama i organizaciji protesta. I ne dozvoljavamo da se njima manipuliše, jer oni su se i u ratu borili za Sarajevo, a spremni su, što su svojim prisustvom i pokazali, boriti se za njega i u miru", navodi se u saopštenju neformalne grupe građana.

Podsjećamo, jučer je objavljeno da je boračka populacija KS protiv politikantskih neformalnih grupa koje pozivaju na okupljanje.