BiH
0

Boračka organizacija RS traži smjenu Sadovića

SRNA
Tarik Sadović
Tarik Sadović
Boračka organizacija Republike Srpske /RS/ zatražila je od srpskih predstavnika u institucijama BiH da hitno preduzmu sve aktivnosti za smjenu ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića.

Boračka organizacija u saopštenju navodi da o Sadovićevim aktivnostima, "izgleda, niko ne vodi računa niti stavlja na dnevni red ni takve grube zloupotrebe službenog položaja, kao što je njegov pokušaj odbrane zločinaca iz Dobrovoljačke ulice".

"Šta još na svoju ruku treba da uradi Sadović pa da se svako ozbiljan u BiH zapita šta on radi i šta je smisao njegove aktivnosti i ponašanja", pita u Boračkoj organizaciji RS.

Boračka organizacija je ocijenila da Sadovićev odlazak u Lion, s ciljem sprečavanja izdavanja potjernica za odgovornima za zločin u Dobrovoljačkoj ulici, predstavlja i sliku BiH "u kojoj jedan ministar može samovoljno da krši zakone i ustav, određuje krivce i zločince, i svoje mišljenje i stavove natura svima u BiH".

MUP Srbije je na zahtjev istražnog sudije Specijalnog tužilaštva za ratne zločine Beograda raspisao potjernice za 19 lica iz BiH osumnjičenih za ratni zločin počinjen u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Potjernice terete visoke političke i vojne funkcionere tadašnje vlasti BiH za izdavanje naređenja i organizovanje napada na vojnike i druge pripadnike JNA u Sarajevu.

Sadović je  u srijedu izjavio da je Generalni sekretarijat Interpola u Lionu odgodio izjašnjavanje u predmetu izdavanja "crvenih potjernica" za predmet "Dobrovoljačka ulica" dok se o tome ne izjasni Pravno odjeljenje ove međunarodne policijske institucije.