Vlada KS ispunila obećanje
0

Borac Armije RBiH Ćosić odustao od samoubistva

Piše: A. Karadža
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Demobilisani pripadnik Armije RBiH Sabahudin Ćosić najavio je samospaljivanje ispred zgrade Vlade Kantona sarajevo danas u 14 sati, ali je odustao od svoje namjere, jer je resorni ministar Nedžad Ajnadžić ispunio obećanje koje je dano prije tri dana.

U telefonskom razgovoru sa novinarom portala Sarajevo-x.com Ćosić je rekao "da će danas prekratiti svoje muke, jer više nema načina da se bori".

Podsjećamo da je Ćosić prije nekoliko dana prijetio samospaljivanjem ispred zgrade Vlade Federacije BiH, ali su ga u toj namjeri odgovorili pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo.

Ćosić je rat proveo u jedinicama Prvog korpusa Armije RBiH, a trenutno boravi u bunkeru iz Drugog svjetskog rata nadomak Sarajeva.

"S obzirom da je Ćosić naš nekadašnji suborac iz 105. motorizovane brigade Armije RBiH, želimo pronaći konkretne načine kako bi mu bar djelimično pomogli u rješavanju njegovih problema. Ono što ovo Ministarstvo može, u okviru zakonskih mogućnosti, jeste dodjela interventne jednokratne novčane pomoći, te privremeno plaćanje stanarine za potrebe smještaja. Također je spremno, u zavisnosti od potrebe, posredovati prema nadležnim institucijama kako bi svoj status u potpunosti riješio", predložio je konkretno ministar Ajnadžić, te pojasnio Ćosiću procedure za rješavanje njegovih statusnih problema nakon sastanka održanog u Vladi KS.

Ćosiću je predložena i mogućnost zaposlenja u okviru realizacije Programa javnih radova na području Kantona Sarajevo.