Milorad Dodik
0

'Bonska ovlaštenja su primjenjena zadnji put'

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade RS, Milorad Dodik najavio je da će zvaničnici vlasti RS u narednih nekoliko dana, po povratku predsjednika RS Rajka Kuzmanovića iz Rusije, razgovarati sa političkim liderima u Srpskoj i koncipirati stav o odluci visokog predstavnika Valentina Inzka da stavi van snage zaključke NSRS o prenosu ustavnih ovlašćenja na institucije BiH.

"Ovo je posljednji put da su primijenjena bonska ovlaštenja", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, kome su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

Dodik je istakao da u zaključcima Narodne skupštine o efektima prenesenih nadležnosti sa RS na BiH nema ništa antidejtonsko, a ni antiustavno, te da ga je zbog toga iznenadila primjena bonskih ovlaštenja.

Premijer RS je izrazio zadovoljstvo što je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je nakon poništavanja zaključaka u BiH nastala nova situacija zbog koje se niko pa ni Inzko ne osjeća dobro.

On je ocijenio da treba ući u komunikaciju i razgovore koji jedino vode do razvoja, jer, kako je rekao, Srbija ne prihvata nametanje rješenja u BiH već samo ono što odgovara svim konstitutivnim narodima.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko stavio je u subotu, 20. juna, van snage zaključke Narodne skupštine RS u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH.

Narodna skupština RS je 14. maja usvojila zaključke u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH. Objavljivanjem u Službenom glasniku 15. juna, zaključci su stupili na snagu 16. juna.