BiH
0

Bond i Radmanović razgovarali o Srebrenici

FENA
Izaslanik OHR-a za Srebrenicu Clifford Bond ocijenio je danas u Banjoj Luci da je situacija u Srebrenici direktno povezana s ratom i sa zločinima koji su tamo počinjeni, te da misli da se pomoć povratnicima fokusirala samo na povrat imovine i osiguravanje imovine, a da se nije dovoljno fokusirala na elemente koji bi vratili život u Srebrenicu.

Bond je nakon razgovora s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem kazao novinarima da tu misli na to da je bilo potrebno unapređenje ekonomske situacije i dovođenje kompanija koje bi osigurale zapošljavanje u Srebrenici.

On je s Radmanovićem razgovarao o potrebi da se obrati pažnja na zabrinutost ljudi, povratnika u Srebrenicu i cijele zajednice.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da se na izmišljene incidente u Srebrenici mora djelovati rigorozno, kao primjer drugima, te pozvao Esada Buljubašića iz Srebrenice da se podvrgne detektoru laži, ako i dalje tvrdi da su ga napali i ranili maskirani i naoružani napadači, iako su policija i ljekarski tim utvrdili da incidenta nije bilo.

Ocijenio je i da ima mnogo politizacije koja ne ide u korist građana Srebrenice, te naglasio da je jedino rješenje za Srebrenicu realizacija pravih projekta koji bi osigurali pravi život njenim stanovnicima.

On je dodao "neosporno je da je Srebrenica bezbjednosno rovita i da tome doprinose političari", te poručio da je obaveza svih organa RS-a da osiguraju siguran život u tom gradu.

Ukoliko bi entiteti, kako je naveo Clifford Bond, riješili pitanje zadravstvene pomoći za raseljene osobe, pitanje obrazovanja, penzije to bi mnogo pomoglo povratnicima u Srebrenici.