BiH
0

Bond i Halilović razgovarali o Srebrenici

FENA
Clifford Bond
Clifford Bond
U Srebrenici moramo napraviti vidljive korake kako bismo ohrabrili Srebreničane da se vrate u svoj grad, kazao je izaslanik visokog predstavnika za Srebrenicu Clifford Bond jučer poslijepodne u Sarajevu tokom razgovora s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetom Halilovićem i njegovim saradnicima.

Bond, bivši američki ambasador u BiH, smatra da Srebrenica nije samo problem povratka nego je i cilj stvoriti socijalne i ekonomske uvjete da taj grad postane mjesto ugodnog življenja za one koji su se vratili i da se ostali Srebreničani motiviraju na povratak.

"U tom poslu vidim značajnu ulogu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH", dodao je Bond.

Halilović je kazao kako će se Ministarstvo na čijem je čelu maksimalno u okviru svoje koordinirajuće nadležnosti uključiti u aktivnosti u vezi s povratkom i održivim povratkom u Srebrenicu.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i u programu za Srebrenicu mora imati značajnu ulogu, onu koja mu je zakonski propisana“, kazao je Halilović.

Ministrov pomoćnik Mario Nenadić je ponudio ambasadoru Bondu pristup ovim iscrpnim podacima koje ovo ministarstvo ima o svakom stanovniku Srebrenice, bez obzira na to gdje on boravi.

Na sastanku je rečeno da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zajedno s NGO "Merci Corps“ napravilo projekt osposobljavanja zajednice za pokretanje biznisa u Srebrenici, a također vrši monitoring projekta obnove kuća za povratnike u 100 općina u BiH, među kojima je Srebrenica, saopćeno je iz Halilovićevog kabineta.