Bosanska Krupa
0

Bomba iz Drugog svjetskog rata izvučena iz Une

Sarajevo-x.com
Foto: Sead Vrana
Foto: Sead Vrana
Tim eksperata za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite sačinjen od osoblja Sektora za organizaciju deminiranja i uništavanja NUS-a, tima za uništavanje NUS-a Bihać A i tima za deminiranje Bihać B uništio je 26. avgusta neeksplodiranu avionsku bombu težine 250 kg koja je sadržavala eksplozivno punjenje od 79 kg pronađenu u rijeci Uni u Bosanskoj Krupi.

Kako je bomba bila potopljena u dijelu rijeke koji protiče kroz naselje, provedene su opsežne tehničke i logističke pripreme za izvršenje zadatka. Između ostalog, bilo je nužno utvrditi stepen opasnosti pronađenog sredstva, zatim način osiguranja sredstva za izvlačenje iz vode, transport na lokaciju za uništavanje i optimalnu metodu uništavanja, pa u skladu s tim pripremiti lokaciju za uništavanje i osiguranje rute transporta, te upozoriti lokalno stanovništvo o mjestu i vremenu izvođenja zadatka putem lokalnih medija. Provođenjem navedenih priprema visoki rizik koji je uvijek prisutan kod uništavanja sredstava veoma velike razorne moći poput ovoga bio je sveden na najmanju moguću mjeru.

U prijepodnevnim satima 26. avgusta 2009 bomba je uz pratnju policije prevezena na lokaciju za uništavanje na planini Grmeč, daleko od naseljenih područja i uništena pomoću eksplozivnog punjenja.

U ovoj akciji adekvatnu podršku pružile su Kantonalna uprava civilne zaštite Unsko-sanskog kantona i Služba civilne zaštite općine Bosanska Krupa.

Ovo je jedanaesta neeksplodirana avionska bomba iz perioda Drugog svjetskog rata koju su tokom posljednjih godinu dana su uništili stručnjaci Federalne uprave civilne zaštite na području Federacije Bosne i Hercegovine.