BiH
12

Bolnicama u Goraždu i Konjicu donirani aparati za anesteziju

Piše: E. A.
Zdravstvenim ustanovama u Goraždu i Konjicu donirani su aparati za anesteziju koje je obezbjedio Savez BiH udruženja "Integrium" u Švedskoj u saradnji sa Crvenim križom FBiH.

Aparati za anesteziju zapravo su dar jedne od najvećih bolnica u Geteborgu. Iako su već korišteni goraždanskoj bolnici će biti od izuzetnog značaja jer ima na raspolaganju tek jedan aparat za anesteziju.

"Kantonalna bolnica već duži period ima problema sa anesteziološkim aparatima. Poznato je da u našoj bolnici postoji jedan aparat koji je stalno u funkciji i više puta sam napominjao da je veliki rizik raditi sa jednim aparatom. Jedan aparat praktično bi trebali imati u rezervi u slučaju da dođe do zastoja aparata koji imamo, a to bi značilo i ugrožavanja života pacijenta ako je u toku operacija. Poslije kontakta sa predstavnicima Integrijuma iz Švedske, mi smo izrazili spremnost da prihvatimo donaciju anastezioloških aparata koji će doći iz Švedske, to su aparati Gerenal electrica iz bolnice u Švedskoj koja je svoje aparate velikodušno poklonila kako bi bili dostupni građanstvu i bolnicama u FBiH. Mi smo dobili tri anesteziološke mašine koje je na našu inicijativu pregledao ovlašteni zastupnik ove firme u BIH i preliminarne informacije iz ove firme su da se eventualno dvije mašine mogu osposobiti za rad. Nadam se da ćemo u narednom periodu osposobiti i treću mašinu", ističe Fuad Rovčanin, direktor Kantonalne bolnice Goražde.

Savez Udruženja iz BiH u Švedskoj "Integrium" godinama prikuplja pomoć za pojedince i ustanove u BIH a u stalnim su kontaktima sa organizacijama i pojedincima iz BIH jer na taj način utvrđuju kome je prioritetno pomoć potrebna. Tako su, kaže Džebrail Bajramović iz ovog Udruženja, saznali i za potrebe goraždanske bolnice.

"Uz pomoć Crvenog križa uspjeli smo da obezbjedimo uvoz i nadamo se da će vlasti u FBiH i državi BiH obezbjediti oslobađanje od poreza. Najbitnije od svega je da se aparati stave u funkciju i budu od pomoći pacijentima", kaže Bajramović.

Dodaje kako je ovo tek početak saradnje jer je Savez "Integrium" BiH udruženja napravio ugovor sa švedskom bolnicom zapadnih regija da sve naredne donacije posredstvom Integriuma usmjere u BIH.

Namik Hodžić, predstavnik federalnog Crvenog križa ističe da je saradnja sa Savezom za rezultat imala obezbijedđenje 21 aparata za anesteziju za BiH.

Aparat za anasteziju danas je uručen i Općoj bolnici u Konjicu.