Mazut samo za dvije sedmice
25

Bolnica u Doboju: Molimo Boga da ne bude minus

FENA
Dobojska bolnica dobila je mazut za grijanje te zdravstvene ustanove, ali će im biti dovoljan samo za naredne dvije sedmice.

Pomoćnik direktora ove bolnice Aleksandar Panić potvrdio je da je cisterna s mazutom stigla sinoć oko 17 sati, pa su ponovo zagrijani radijatori.

Međutim, ta količina goriva bit će im dovoljna za narednih 14 dana i to samo ako temperature bude slične trenutnim.

"Molimo Boga da ne bude minus. Pacijentima jeste teško i svi mi trpimo, jer kada bi temperatura pala ispod nule, instalacije bi smrze i to bi bila havarija nesagledivih razmjera, kazao je Panić.

Zadnje količine nabavljenog mazuta u prošloj godini potrošili su prije dva dana, a finansijskih sredstava za novu nabavku nemaju, jer dobavljaču već duguju oko miliona KM.

Jedan broj pacijenata, od njih oko 300, koliko je smješteno u dobojskoj bolnici, jučerašni dan proveli su mahom umotani u ćebad, a na prozore su stavljali čaršafe, kako bi se zaštitili od hladnog vazduha koji prolazi kroz dotrajalu stolariju.

Medicinsko osoblje je u pojedinim odjeljenima postavilo termoakumulacione peći, operacione sale moraju imati određenu temperaturu pa su koristili klima uređaje, ali su pacijenti neuropsihijatrije, ortopedije, urologije i hirurgije imali samo ćebad.

Dobojska bolnica samo je jedna od njih nekoliko u RS-u koja se nalazi u teškim finansijskim problemima.

Svaki mjesec imaju dugovanja između 600.000 i 700.000 KM i kasne uplate za doprinose i poreze, plaće te nabavku hrane i medicinskog materijala.

Zato i ne čudi da i medicinsko osoblje na radnom mjestu nosi vunene čarape i džempere, jer štede struju i ne pale klimu koja bi morala da radi 24 sata.

Uprava pregovara s jednom bankom kako bi im odobrili sredstva za plaćanje bar dijela obaveza prema dobavljaču za mazut i na taj način, možda, nastavili grijanje bolnice.

I u Fondu zdravstva RS-a su im rekli da se obrade banci, jer ni oni novca nemaju.