Slavi 146. rođendan
0

Bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" je bolnica za 21. vijek

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" danas slavi 146 godina postojanja. Na okupljanju bivših i sadašnjih uposlenika, pacijenata i prijatelja bolnice uručena su i priznanja najzaslužnijim.

Na današnjem okupljanju i proslavi 146 godina postojanja, bivši i sadašnji uposlenici sjetili su se, minutom šutnje i fatihom, kolega koji više nisu među živima. Između ostalih, dr. Bakir Nakaš, direktor Bolnice sjetio se dr. Srećka Šimića i njegovog sina dr. Ognjena Šimića.

"Ovo je prilika da se sjetimo i vremena kada smo 10. maja 1992. godine, nekolicina nas, pokušali organizirati rad u ovoj ustanovi. Ja se nadam da smo uspjeli i rezultat toga je ovo što danas imamo", kazao je dr. Nakaš.

Topal Osman-paša je 1866. godine sagradio dvije bolnice, hastahanu za civile i vojnu bolnicu za pripadnike Otomanske vojske.

"To je bio vizionar koji je znao da će bolnica imati svoju tradiciju, razvijajući se i kao bolnica Austro-Ugarske monarhije, proširujući kapacitete. Zatim je došla faza Kraljevine Jugoslavije 1918.-1945., u kojoj je bolnica doživjela znatne izmjene. Godine 1979. se gradi centralni objekt i dodaci, tako da bolnica dobiva današnji izgled. Mnogi građani misle da je bolnica nastala '60-ih godina, jer je tada otvorila vrata pacijentima civilima", kaže dr. Nakaš.

Na nekoliko fotografija je prikazana bolnica uništena za vrijeme rata, ali i kako se poslije 1996. godine razvijala i renovirala. Na sjednici Skupštine KS 29. juna 2000. godine Opća bolnica dobila je ime koje i danas nosi.

"Ovo je bolnica za 21. vijek, bolnica koja konkuriše i većim bolnicama u okruženju, da ne kažem i malo šire", kazao je dr. Nakaš.

Na današnjem okupljanju bio je i predsjednik Udruženja prijatelja Opće bolnice Božo Pašagić, koji je 23. maja 1992. pred bolnicom izgubio obje noge.

"Ova bolnica je živjela u najtežim uslovima, u vremenu agresije, ali ipak stasala u jednu vrhunsku instituciju. Ne bih bio korektan ako ne bih sa vama zajedno spomenuo dr. Abdulaha Nakaša, koji je bio voditelj našeg uspjeha. On je bio naš impuls i vodilja da idemo dalje", kazao je Pašagić te dodao kako ga nikada neće zaboraviti.

Dr. Bakir Nakaš se sjetio jednog momenta iz vremena agresije na Sarajevo i BiH.

"U ćošku Božo, Nermin Tulić, pored njih Hanka i Mido harmonikaš... Kao da je to bilo jučer, a bilo je u ljeto 1992. godine".

Plakete i priznanja dobili su prim. dr. Dragan Stevanović, medicinska tehničarka Zehra Mandžo, ekonomistica Danica Lučkin, Odsjek za prijem i otpust bolesnika, a počasnu plaketu dobili su prim. dr. Asim Alibegović i Televizija Hema.