BiH
0

Bolnica Kasindol u dugu većem od 33 miliona KM

FENA
Bolnica Kasindol
Bolnica Kasindol
Bolnica Kasindol u Istočnom Sarajevu jedna je od zdravstvenih ustanova u RS-u s najvećim problemima i njen akumulirani gubitak iznosi 33,4 miliona maraka.

Ova bolnica je i među najvećim dužnicima u sektoru zdravstvenih ustanova u RS-a.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Slobodan Stanić prilikom današnje posjete bolnici u Kasindolu nije želio da konkretnije govori o sanaciji duga bolnice, prije detaljnog sagledavanja ukupne strukture duga.

Kazao je da će se i na ovu ustanovu primijeniti pozitivna iskustva iz drugih zdravstvenih centara, kako bi bila izbjegnuta dosadašnja sporenja između zdravstva i lokalnih zajednica.

Kada je riječ o rekonstrukciji postojećih veoma loših bolničkih objekata u Kasindolu i izgradnji novih, ministar Stanić ukazao je na činjenicu da je za ovu namjenu još blokirano oko tri miliona maraka Vlade RS i Vijeća ministara BiH.

"Zbog odustajanja grčkog donatora od izgradnje bolnice u Kasindolu moramo reaktivirati ova sredstva", kazao je Stanić i podsjetio da je u toku priprema studije izvodljivosti.

Novo rukovodstvo bolnice na čelu sa dr. Slavkom Ždralom, prije dva mjeseca naslijedilo je višemilionski dug, ali tvrde da su odlučni da uz pomoć Ministarstva i lokalne zajednice ovu situaciju prevaziđu, a pacijentima iz sarajevsko-romanijske regije obezbijede odgovarajuću medicinsku uslugu.