BiH
25

Bolna sjećanja mještana Željeznog Polja: Kuće su se slagale kao šibice

Klix.ba
Tužne su priče nekadašnjih stanovnika Željeznog Polja, mjesne zajednice koje je teško pogođena klizištima nakon jakih poplava u našoj zemlji. Mnogi od njih ostali su bez svojih domova, a sjećanja koja nose svježa su i bolna.

Sedamnaestogodišnji Elmin Mašić kaže da prizora koje su ostavili za sobom "nema ni u horor filmovima".

"Kuća je na kući. Tamo gdje je bio asfalt odjednom se našla rijeka, objekti koji se grade nestajali su u sekundi", priča nam Elmin koji je s porodicom od odlaska iz svog mjesta obišao pet kolektivnih centara u Zenici i uvjerio se da stanje nije nimalo lako.

Elminov otac Redžib kaže da njihova kuća nije oštećena, ali da je sve oko kuće ispucalo.

"Treba moliti Boga da kiša ne udari pa da se ta zemlja opet ne pokrene", kaže Redžib koji je u prihvatilištu sa suprugom, sinom i majkom.

U selu Orčevići Senida Sinanović zbrinuta je u kući svog svekra sa još 30 ljudi. Nju i djecu evakuisali su pripadnici Oružanih snaga BiH.

"Samo sam zgrabila djecu i krenula da spasimo živu glavu", kaže ova žena. Njena porodica je u poplavama i klizištima izgubila malinjak od kojeg su živjeli.

"Svi usjevi su nam odneseni, voda je iz zemlje izbijala i sve nosila", s tugom priča Senida.

Sa njom u kući živi i Maida Ibrić, majka četvero djece, koja se sa strahom prisjeća klizišta koje je odnijelo kuće u Željeznom Polju.

"Ne daj Bože nikome. Kuće su se ko šibice samo slagale jedna na drugu i drobile. Nismo imali vremena izvući ni ono što smo spakovali. Sve smo morali ostaviti. Samo smo uzeli djecu i bježali. Došla je vojska i rekla samo idite, može se desiti da ostanete odsječeni", izjavila je Ibrić.