BiH
32

Bolji život za mališane: Novi prostor za 60 djece s poteškoćama u učenju

FENA
Danas potpisan sporazum o saradnji (Foto: FENA)
Danas potpisan sporazum o saradnji (Foto: FENA)
Za djecu s potekoćama u učenju koja nisu mogla biti smještena u Zavod "Mjedenica" osiguran je novi prostor.

Za šezdesetoro djece koja su ove školske godine upisana u vrtić "Mjedenica", ali koja zbog nedostatka kapaciteta nisu mogla biti smještena u toj ustanovi, osiguran je prostor u OŠ "Vladislav Skarić".

To je omogućeno Okvirnim sporazumom o saradnji koji su danas potpisali ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, direktor Zavoda "Mjedenica" Selmir Hadžić te direktorice OŠ "Vladislav Skarić" i Organizacije "Edukacija za sve" (EDUS) Hasiba Hasković i Nirvana Pištoljević.

"Sporazumom je Ministarstvo dalo saglasnost da se privremeno dodijeli prostor na trećem spratu u ovoj osnovnoj školi za potrebe rada sa djecom i formiranja odgojnih grupa. Rad na toj lokaciji će početi u ponedjeljak naredne sedmice. Djeci će biti pružena radna interakcija i podrška po naučnoj 'ABA' metodi od stručnjaka u toj oblasti", najavio je ministar Kazazović.

Kako su potpisnici istakli, na ovaj je način svakom djetetu predškolskog uzrasta s poteškoćama u učenju omogućena tzv. rana intervencija koja je od velikog značaja za njihov dalji rast i razvoj.

"Krajnji je cilj omogućiti djeci izlazak iz kućnog ambijenta u kojem su isključivo boravili samo sa svojim porodicama", istakla je stručna savjetnica u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS Nihada Čolić.

Prema ovom Sporazumu, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS osigurat će kadrovsku i logističku podršku za osnivanje novih radnih jedinica pri Zavodu "Mjedenica" kao i za odabir stručnih kadrova za rad sa djecom.

Kako je istakla direktorica EDUS-a Nirvana Pištoljević, EDUS je već sada spreman osigurati četiri voditelja grupa za rad sa djecom, saopćeno je iz Press službe KS-a.