BiH
1

Bolja saradnja elektroprivreda riješila bi problem prelijevanja vode u Ramskom jezeru

FENA
HE Rama (Foto: Damir Mišura)
HE Rama (Foto: Damir Mišura)
Voda u Ramskom jezeru ne bi se prelijevala kada bi se ona ranije iskoristila za električnu energiju i jezero bi se sada moglo puniti, no to bi značilo da bi se ili jedna ili druga elektroprivreda morale odreći svog profita, kazao je danas novinarima u Mostaru potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić.

Pojasnio je kako postoji opći interes i da ga treba prepoznati i pronaći način da se on ugradi u poslovanje javnih kompanija.

"Međutim, to bi značilo da ili jedna ili druga EP odustanu od dijela svog profita, zato što bi dozvolile onoj drugoj da koristi taj prirodni resurs iz nekog općeg razloga. Nažalost, nismo u takvoj poziciji, da postoji taj nivo komunikacije ni saradnje niti bilo kakav način kompenzacije u slučaju da ovo bude potrebno. I svi su rekli da je na taj način funkcioniralo u vrijeme kad su bili jedinstvena elektroprivreda, jer se sve to izjednačavalo kroz ukupni prihod koji su imali na nivou elektroprivrede. Sad, naravno, i jedna i druga moraju gledati i svoj ekonomski interes", objasnio je potpredsjednik FBIH.

Nakon što je danas obišao HE Rama, HE Jablanica te se u Mostaru susreo s premijerom Hercegovačko-neretvanskog kantona Denisom Lasićem i šefom kantonalne Civilne zaštite Eugenom Ćubelom, Pudarić je kazao kako nema mjesta pretjeranoj zabrinutosti i da je situacija u gornjem i srednjem toku Neretve pod kontrolom.

"Rama ne ugrožava sigurnost brane Jablanica i ne utječe na povećanje nivoa vode u Jablaničkom jezeru", naveo je Pudarić.

Istaknuo je problem plavljenja Popovog Polja i južnog dijela čapljinske općine naglasivši kako je očito da taj problem ima međunarodne reperkusije te da se on ne može riješiti bez sporazumna s Elektroprivredom Republike Srpske i bilateralnih razgovora s Hrvatskom.

Pudarić je kazao kako su nužne preventivne radnje kako ne bi došlo do šteta odnosno da je nužno poraditi na mjerama koje će smanjiti incidente.