Olovsko selo Kamensko
1

FOTO / Bolesnike do prohodnog puta kilometrima voze u civarama

Piše: J. Hadžiahmetović
Kako nam je kazao Safet Alajmović, jedan od najstarijih mještana Kamenskog, niko im još nije došao pomoći iako su više od dva mjeseca odsječeni od prohodnih puteva do kojih bolesnike voze u civarama.

Sedamdesetogodišnji Safet Alajmović je teški srčani bolesnik i dijabetičar. Zajedno sa svojom 68-godišnjom suprugom, koja je također bolesna, živi u olovskom selu Kamensko, zaselak Vrh. Kako nam je kazao, već dva mjeseca niko im nije došao pomoći. Od gradske zone su udaljeni 35 kilometara.

"Putevi u mom selu su zakrčeni, tako da mi ne možemo dalje od svog praga. I evo, nakon završetka ove elementarne nesreće mi i dalje imamo probleme i ne možemo se kretati. Prije nekoliko dana smo imali hitan slučaj gdje smo komšiju morali hitno prevesti do bolnice, a mi ga nismo mogli izvući. Uz pomoć nekoliko ljudi, ipak smo ga uspjeli u civarama izvući iz sela", kaže Safet.

Tvrdi kako je u proteklih nekoliko sedmica zvao sve relevantne institucije da im pomognu, od načelnika Općine do Civilne zaštite. Ali, kaže, niko se nije udostojio da dođe.

"Ja sam dijabetičar i srčani bolesnik. Za lijekove mi svakog mjeseca treba 100 maraka. I moja supruga je također bolesna, njoj treba više nego meni. Ovaj mjesec nisam dobio penziju, jer poštar ne može doći do sela. Ne mogu otići po lijekove i hranu od snijega", kaže Safet koji smatra da je načelnik Općine Olovo glavni krivac za situaciju u kojoj su se našli seljani Kamenskog.

"Molim vas da apelirate na ljude koji su nadležni u našoj opštini i da se naš problem riješi trajno, jer nam se ovo dešava svake godine. Tražimo od načelnika da nam osigura traktor da se prokrči put do svih zaselaka, a ako to ne može, da nam osigura smještaj u Olovu da bismo preko zime mogli preživjeti. Molimo vas da nam pomognete i izađete u susret", kaže Safet te dodaje:

"Evo, kad dođete, vidjet ćete na mojoj listi poziva da sam nazvao svaki mogući humanitarni broj kako bih pomogao ljudima. Nema te akcije koju nisam ispoštovao i za koju nisam izdvojio dvije-tri marke".