Mirni mimohod ulicama Tuzle
5

FOTO / Bol u dušama majki Srebrenice ne jenjava

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
Preživjele Srebeničanke i danas su, kao i svakog 11. u mjesecu, u mirnom mimohodu ulicama Tuzle, i učenjem Fatihe na Trgu žrtvava genocida podsjetili na 11. juli 1995. godine i najveću tragediju poslije Drugog svjetskog rata u Evropi.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
O tome koliko će haški optuženik Ratko Mladić dobiti godina zatvora nije ih briga, jer je, kako kažu, najvažnije da mu se izrekne kazna za genocid.

"Mogu oni njemu odrediti doživotni zatvor, ali to za nas ne igra nikakvu ulogu. Želimo pravično suđenje i da sudije zločincu Mladiću više ne dozvole bahato i provokatorsko ponašanje u sudnici", kaže Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja majke Srebrenice.

Većina preživjelih Srebreničanki registrovala se za predstojeće lokalne izbore u tom gradu. Međutim, već imaju problema u praksi.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
“Rekli su nam da nećemo imati problema sa zdravstvenom zaštitom. Međutim, moja rodica je otišla da ovjeri knjižicu u Tuzli, ali joj to nisu uradili jer ima ličnu kartu u Srebrenici. Rekli su joj kako mora dostaviti nove potvrde i uvjerenje, tako da nas opet izlažu dodatnim troškovima”, poručuje Amela iz Srebrenice.

Majke nam kažu kako dani i godine prolaze, ali da bol na dušama ne jenjava. Godinama upozoravaju na sporost u postupku identifikacije. Nakon proučene Fatihe na Trgu žrtava genocida, majke Srebrenice su u Čaršijskoj džamiji proučile hatma-dovu za nevino ubijene članove njihovih porodica u genocidu, u zaštićenoj zoni UN-a, jula 1995. godine.