BiH
0

Bol Srebrenice u slikama Hariza Grahića

Klix.ba
Izložba slika o stradanju Bošnjaka Podrinja "Bol Srebrenice" bit će održana u kompleksu Memorijalnog centra Potočari u Fabrici akumulatora u srijedu, 10. i četvrtak, 11. jula, u skladištu 1.

Autor je 32-godišnji Hariz Bole Grahić, rođen u Zvorniku, čiji je osnovni motiv ljudska figura bosanskog čovjeka - insana. Dosad je imao šest samostalnih izložbi u našoj zemlji i 10 skupnih, od kojih je većina upriličena u inostranstvu, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Austriji.

Grahić živi na relaciji Zvornik - Živnice - Tuzla, gdje je zaposlen i aktivno se bavi slikarstvom, te sistematski nadograđuje svoje znanje i istražuje na tom području.

Član je Art centra Lukavac i Centra za razvoj kreativne industrije "Pixo" Tuzla.

Kako je o izložbi rekao doc. dr. sc. Elvir Musić, "izložba slika 'Bol Srebrenice', koju Hariz Bole Grahić planira postaviti u Srebrenici, u danima julske tuge, jedan je od projekata koji oslikavaju Srebenicu i kojeg bismo trebali podržati svi mi koji nemamo Harizov dar i pogotovo njegovu odlučnost da taj dar zavještamo na putu širenja istine o boli Srebrenice".

"Srebrenica je spomenik koji sve nas ima za podsjećati na krajnje konsekvence ljudske nepromišljenosti, nezasitosti i zavedenosti. Srebrenica je spomenik koji cijeli svijet ima za podsjetiti kako gorka, bolna i dugoročno opasna pojava kao što je rat. No, ona se u svojstvu jednog takvog spomenika ne može protiv naleta vremena boriti sama – sama se ne može oduprijeti zaboravu. Srebrenica, u vremenu medijskog meteža u kojem se istina skriva iza milion velova i zastora, ne može sačuvati svoju nevinost i bol koju je iskusila i kojom danas želi podsjetiti sve ljude svijeta na opakost rata. Ne može sama. U tome joj moraju pomoći svi darom darovani pjesnici, umjetnici i govornici. Pjesnici je moraju opjevati, govornici opričati, a umjetnici umjetnošću svojom zaštititi od zaborava, zuba vremena, opake misli i nepravedne težnje. Likovni umjetnici u ovom procesu imaju posebnu ulogu, jer svojim bojama moraju oslikati svu njenu bol i prikazati je krajnje realno, jer samo njena realnost je u stanju sagovorniku i posmatraču dočarati svu bol koju je iskusila", napisao je Musić.