BiH
0

Bojkot nastave u nekim srebreničkim osnovnim školama

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Nakon dvodnevnog bojkota, gotovo sva bošnjačka djeca danas su došla na nastavu u centralnu Osnovnu školu "Petar Petrović Njegoš" u Srebrenici, te u područna odjeljenja u Žutici i Sućesci, gdje nastava nije ni prekidana, potvrdila je direktorica škole Zorica Nikolić.

Ona je potvrdila da su učenici bošnjačke nacionalnosti danas u većem broju nego prethodnih dana došli na nastavu u centralnu školu.

Učenici bošnjačke nacionalnosti ni danas nisu došli na nastavu u područnim odjeljenjima u Osmačama, Osatu i Ljeskoviku.

Predsjednik Koordinacionog tijela roditelja bošnjačke djece i odbornik SDA u Skupštini općine Srebrenica Alija Tabaković rekao je da škola, općina i resorno ministarstvo nisu riješili nijedan od njihovih zahtjeva iz januarske peticije i da neće dozvoliti djeci da pohađaju nastavu dok svi zahtjevi ne budu riješeni.

U toj peticiji traži se da se u centralnoj školi u Srebrenici uvede nacionalna grupa predmeta, da se promijeni naziv škole, da 40 posto članova Školskog odbora, rukovodstva i administrativnih radnika kao i zamjenik direktora škole budu Bošnjaci.

Zamjenik načelnika srebreničke općine Ćamil Duraković izjavio je da očekuje da će sutra, prilikom najavljene posjete ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Antona Kasipovića Srebrenici, problemi u srebreničkoj osnovnoj školi biti riješeni i da će djeca nastaviti pohađati nastavu.