BiH
7

Bojan Kebe o raspisanoj potjernici: To je samo podizanje prašine

Piše: E. F.
Bojan Kebe (Foto: Klix.ba)
Bojan Kebe (Foto: Klix.ba)
Federalna uprava policije prije desetak dana i zvanično je na osnovu zahtjeva Kantonalnog suda u Sarajevu raspisala potjernicu za Bojanom Kebeom, bivšim direktorom Bosnalijeka za marketing, koji se već neko vrijeme nalazi u Sloveniji.

Podsjećamo, Kebe je jedan od devet osumnjičenih u slučaju "Buyer", a koje se tereti za višemilionski kriminal u kompaniji Bosnalijek.

No, međutim Kebe još uvijek nije zvanično obaviješten o tome da ga traže organi gonjenja u BiH. Sve, kako je kazao u razgovoru za Klix.ba, saznaje iz medijskih javljanja.

"O potjernici sam saznao preko medija i nemam nikakvih zvaničnih dokumenata o onome što mi se stavlja na teret. Čekam da dobijem barem nešto u ruke pa ćemo onda preko organa pravnog reda u Sloveniji organizirati sve što je potrebno," kazao je Kebe pojasnivši da će se odzvati slovenačkim organima ukoliko se to od njega bude tražilo.

Potjernicom koja je za njim raspisana zahtjeva se hapšenje Kebea i njegova ekstradija u našu zemlju i to zbog sumnje da je počinio krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlasti, porezna utaja, krivotvorenje službene isprave te sklapanje štetnog ugovora.

Sva ova krivična djela kao i činjenicu da su njegove kolege u pritvoru Kebeu je teško komentarisati jer nije dobio nikakav zvanični dokument o tome za šta se zapravo sumnjiči.

Istakao je Kebe kako smatra da je potez raspisivanja potjernice za njim zapravo ishitren.

"Istraga u ovom predmetu vodi se za period od 2002. godine do 2012. godine, a ja sam se zaposlio u Bosnalijek u oktobru 2011. godine. Morao bi biti mag da počinim sva ta djela koja mi se stavljaju na teret", kazao je Kebe.

Prema njegovim riječima, situacija je jasna, radi se o stvarima koje su se događale prije 10 godina.

"Ima tu puno otvorenih pitanja od kada je Haden preuzeo Bosnalijek i ja mislim da je ovo ishitren potez kako bi se podigla prašina. Ja očekujem, ako ima nešto od pravne države u BiH, da će se drugi dio priče odnosno ovo neprijateljsko preuzimanje firme i kršenje svih mogućih zakona kada je u pitanju berza i vrijednosni papiri", kazao je Kebe.