EK gluha na peticiju
0

Bojan Bajić: 'Posljednji korak je otmica Vodenog Ćire'

Piše: A. Karadža
Nakon što je peticiju za spas Vodenog Ćire potpisalo više od 900 građana, Bojan Bajić, pokretač peticije i tvorac projekta, predao je potpise Evropskoj komisiji 2.12.2009. godine, međutim EK nije poslala ni kurtoaznu potvrdu da je primila peticiju, a kamo li da je nešto preduzela, potvrdio je Bajić za Sarajevo-x.com.

On je istakao da je njegov cilj bio da upozna javnost sa problemom i da ukaže na krivce koji su doveli do skorog uništenja Vodenog Ćire, ali to nije dalo nikakav efekat.

"Nakon što vlasti nisu ništa uradile, želio sam da izvršim pritisak na Evropsku komisiju, misleći da su oni Evropa, ali ni oni nisu ništa poduzeli", rekao je Bajić dodavši da je sa ambasadorom EK-a telefonski razgovarao dva puta prije predavanja peticije nakon čega se on prestao javljati na njegove pozive.

Nove vremenske nepogode uzrokovale su havariju i kidanje ribnjaka u noći između 22. i 23. decembra gdje je bio svezan Vodeni Ćiro čime je bila ugrožena njegova sigurnost. Kako nam je Bajić rekao, na njegovu intervenciju broj je prebačen u Međeđu, na priručno pristanište restorana Jaz na Drini koje je zamalo uništeno nakon novih vjetrova protekle noći.

Na pitanje šta se još može poduzeti, Bajić je rekao da je preostao još jedan očajnički korak koji se može preduzeti, a to je otmica broda i pozivanje medija kako bi se skrenula pažnja na sramotan odnos vlasti prema Vodenom Ćiri.

"To je protivzakonita akcija koja bi rezultirala krivičnom prijavom, ali se možda odlučim i na to. Pokušat ću pronaći 30-tak dobrovoljaca koji su spremni uraditi tako nešto, pa neka napišu 30 prijava", rekao je Bajić.