BiH
0

Bogdanović: Zarobljenici su premlaćivani u vojnom zatvoru Dretelj

FENA
Slavko Bogdanović, svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, nije mogao prepoznati optužene u sudnici kao one koji su zlostavljali zarobljenike u vojnom zatvoru Dretelj, dok je bio zatvoren od maja do sredine augusta 1992. godine.

Bogdanović je naveo da su zarobljenici u Dretelju premlaćivani, ali da ne zna njihova imena i prezimena.

Pojasnio je da je čuo da se neki od onih što su ih tukli zovu imenima “Buljubašić” i “Marina”.

"Nisam ni deset posto onog čovjeka. Najgore su unutrašnje rane", objasnio je svjedok posljedice zarobljeništva u Dretelju.

Za izvjesnog Buljubašića, svjedok je kazao da je bio u grupi stražara koji su dva puta zatvorenike tukli, prije i poslije pogibije Blaža Kraljevića, koji je bio komandant Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) za Hercegovinu.

"Dođu u grupi razjareni i udaraju sve u hangaru. Među njima je bio i Buljubašić", rekao je svjedok, koji u sudnici nije mogao prepoznati optuženog Ediba Buljubašića.

Bogdanović je naveo da su tukle i pripadnice HOS-a, među kojima je bila i Marina, čije prezime ne zna.

Svjedoku je, kako je rekao, poznato je da je u Dretelju bio i Srećko, za kojeg su zatočenici govorili “da je bio kao neki zamjenik”.

Svjedok Bogdanović počeo je s davanjem iskaza 14. augusta, kad je odgovarao na pitanje tužiteljice Remzije Smailagić.

Za zločine počinjene 1992. u vojnom zatvoru Dretelj, Tužilaštvo BiH tereti Ediba Buljubašića, Marinu Grubišić-Fejzić, Srećka Hercega, Ivana Zeleniku i Ivana Medića.

Prema optužnici, zatočeni civili držani su u nečovječnim uslovima, tjerani na prisilni rad i mučeni, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo, dok su neki odvedeni u nepoznatom pravcu, nakon čega im se gubi svaki trag.

U optužnici se navodi da je Zelenika nekadašnji oficir HOS-a, Herceg bivši komandant vojnog zatvora Dretelj, Buljubašić bivši pripadnik HOS-a i zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bili stražari u Dretelju.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. septembar, prenosi Justice Report, online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.