BiH
0

Bogat program obilježavanja godišnjice ZOI '84.

FENA
Povodom obilježavanja 24. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu od 7. do 21. februara bit će održan veliki broj sportskih i kulturnih manifestacija.

Kako je istaknuto u Gradskoj upravi Sarajevo, koja je generalni pokrovitelj obilježavanja godišnjice, program će simbolično početi paljenjem olimpijskog plamena na stadionu Koševo 8. februara u 15.44. Olimpijsku baklju upalit će najbolja bh. umjetnička klizačica, 17-godišnja Naida Akšamija, a plamen će gorjeti do 21. februara, kada je ugašen i prije 24 godine na ceremoniji zatvaranja ZOI '84.

"Na Koševu očekujemo veliki broj posjetilaca, posebno naših mladih sugrađana. Pozvali smo učenike svih srenjih škola u Sarajevu kako bi ih upoznali s događajem kojim se naš grad ponosi", rekla je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac na pres-konferenciji.

Posebno i spektakularno iznenađenje koje je Grad Sarajevo ove godine priredio je revija "Champions on Ice". Dvosatni spektakl u kojem će učestvovati najbolji klizači današnjice kao i bivši svjetski i olimpijski pobjednici bit će održan 7. februara u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Bit će organizirano i niz takmičenja na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu. Otvoreno prvenstvo Sarajeva u nordijskom skijašnju u organizaciji Ski-kluba Širokača bit će održano 9. februara na Igmanu, a sedam dana kasnije na Bjelašnici je na rasporedu dvodnevno zvanično FIS takmičenje u snowboardu.

Hokej klub Bosna 10. februara organizirat će tradicionalni međunarodni turnir "Sarajevo Kids 2008." za mlade i perspektivne hokejaše, dok će Klizački savez BiH i Klizački klub Bosna od 15. do 17. februara organizirati otvorena prvenstva u umjetničkom i brzom klizanju.

Planirano je održavanje i međunarodnog duatlon kupa - Igman 2008., 17. februara na Igmanu.

Iz Gradske uprave nadaju se da će bogatim programom oživjeti sjećanje na ZOI '84., te djecu koja to ne pamte upoznati o tom historijskom događaju za Sarajevo.

"Značajan broj manifestacija posvećen je upravo djeci i mladima. Cilj nam je potaknuti ih da se bave zimskim sportovima. Također, želimo povratiti samopouzdanje i ukazati na sposobnost organiziranja velikih sportskih manifestacija", izjavila je Borovac, dodajući da je Grad Sarajevo pokrenuo veliku promotivnu kampanju da bi animirao građane da prisustvuju svih sadržajima iz programa.