BiH
0

Bogat program obilježavanja 6. aprila - Dana grada Sarajeva

FENA
Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, dodjelom priznanja te brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama, i ove godine će biti obilježen 6. april - Dan grada Sarajeva, najavljeno je danas na pres-konferenciji.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić istakao je da se Dan grada obilježava na godišnjicu oslobađanja od fašizma u Drugom svjetskom ratu, ali da je 6. april značajan i zbog bombardovanja Sarajeva 1941. po Hitlerovom naređenju, kao i Beograda i Zagreba, zbog raskidanja protokola o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu, te zbog početka opsade 1992.

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Gradimir Gojer naglasio je da će ovogodišnja Svečana sjednica Gradskog vijeća, kao i dodjela Šestoaprilske nagrade, biti održana u Vijećnici, po prvi put od njene obnove.

Predsjedavajući Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva Miroslav Živanović pojasnio je da će za doprinos razvoju i promociji grada, osim Šestoaprilskih, biti dodijeljena i priznanja Počasni građanin Sarajeva te Plakete grada Sarajeva.

Kolektivna Šestoaprilska nagrada bit će dodijeljena Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, za individualni doprinos slikaru Safetu Zecu, a grupna fotografu Jimu Marshallu i promotoru sarajevskog turizma Timothyu Clancyju.

Za Počasne građane Sarajeva bit će proglašeni uposlenik Gradske uprave Barselone i promotor fondacije "District 11 - city to city" Manel Vila, te novinarka i književnica Florence Hartmann, dok će Plakete grada Sarajeva biti dodijeljene Udruženju Sarajevo taxi i Mustafi Hajrulahoviću Talijanu (posthumno).

Obilježavanju Dana grada Sarajeva prisustvovat će delegacije Ljubljane, Zagreba, Pule, Dubrovnika, Novog Pazara, Podgorice, te gradova Bad Ischl (Austrija) i Gödöllő (Mađarska).