BiH
0

Bodonyi: Otpad kvari utisak netaknute prirode u BiH

FENA
Sada je potrebno brzo imenovati vladu. Potrebna je i istinska želja bh. političara da sarađuju s Evropskom unijom (EU) u vezi s teškim pitanjima za koje je neophodna politička volja da bi se postigli rezultati koje očekuju građani Bosne i Hercegovine - kazala je u intervjuu za Agenciju Fena ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi.
Claire Bodonyi (Foto: FENA)
Claire Bodonyi (Foto: FENA)

Birači u BiH, kaže, glasali su suvereno te da nije na njoj da komentira njihov izbor, a "Francuska će raditi s predstavnicima koje je izabrala BiH.”

"Izabrani političari u BiH imaju pred sobom ogromnu zadaću, naročito poboljšanje socijalno-ekonomske situacije, obrazovnog i zdravstvenog sistema kao i stabilizaciju i poboljšanje institucija u BiH", kazala je Bodonyi.

Ekonomsku saradnju između Francuske i BiH ocijenila je kao "živu", navodeći primjere velikih francuskih preduzeća koja posluju u BiH: SAFEGE koji je nadgledao radove na obnovi Vijećnice, Lactalis koji je prisutan posredstvom Dukata, kao i mala i srednja preduzeća kao što su Ragni i Nobel u Mostaru, proizvođač džemova i mermelada Pomo-star, Maison Coco i W Market u Sarajevu itd.

"U pogledu izvoza, francuske marke dobro stoje na bh. automobilskom tržištu. Međutim, ova saradnja zaslužuje da bude intenzivirana, posebno ako je uporedimo s postojećom u susjednim zemaljama", smatra Bodonyi i dodaje da rade na tome u korist obje zemlje.

S tim u vezi, mišljenja je da su pojednostavljenje rada institucija BiH i umanjenje ograničenja neophodni za veće privlačenje francuskih investitora. Također smatra da su turizam i gastronomija odlična područja za saradnju između Francuske i BiH.

"Vjerovatno ste čuli za projekt 'Goût de France - Good France', koji je pokrenula Francuska pozivajući ugostitelje iz BiH da prilagode francuski meni bosanskom. To je zamisao jednog od najpoznatijih francuskih šefova kuhinje, Ducassea", kazala je Bodonyi i izrazila želju da se prijave i ugostitelji iz BiH i pokažu svoj talenat.

Na pitanje da li postoji interes francuske diplomatije prema BiH i koje su njegove osnovne karakteristike, odgovorila je da je francuski interes "odlučan", i to iz više razloga.

Kao neke od njih, navodi činjenicu da je Francuska bila prva zemlja koja je otvorila ambasadu u BiH, već u januaru 1993. godine, zatim da je tokom sukoba 1992.-1995. godine u BiH, političko, diplomatsko i vojno učešće Francuske bilo veoma snažno (84 vojnika poginula su tokom operacija, a francuske snage u okupiranom Sarajevu bile su raspoređene već od ljeta 1992. godine).

Također podsjeća i na činjenicu da je Mirovni sporazum koji je okončao rat parafiran u Dejtonu, a potpisan u Parizu, u decembru 1995. godine. Osim toga, angažman Francuske, kaže, nastavljen je i u vrijeme obnove kao i kroz Upravni odbor tijela za upravljanje međunarodnom supervizijom u BiH (PIC).

U ovom kontekstu približavanja Francuske i BiH, Bodonyi podsjeća da je Francuska inicirala, zajedno sa Slovenijom i EU, organizaciju donatorske konferencije za pomoć Srbiji i BiH nakon velikih poplava.

"Ova konferencija, održana 16. jula u Briselu, pripremljena je 8. jula u Parizu. S tim u vezi, Francuska je uplatila milion eura za projekte obnove u poplavljenim područjima", istakla je Bodonyi.

Međutim, francusku diplomatiju, kaže, čine i svakodnevne aktivnosti koje sprovodi ambasada Francuske u BiH. Među brojnim navela je dan decentralizirane saradnje 20. novembra u Sarajevu, na kojem je posebno učešće imao planinski klaster, zatim forum studenata iz „Caravan campus France” 6. novembra, francusko kulturno prisustvo kroz Francuske institute u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru...

Na upit na koji način Francuska može pomoći BiH na putu ka EU, kazala je da na tom putu, Francuska kojoj su bliske evropske institucije, može pomoći svojom stručnošću te kroz političku podršku kao zemlja osnivač EU. Dodala je da također postoji saradnja između institucija parlamenata iż BiH, Mađarske i Francuske.

Claire Bodonyi (Foto: FENA)
Claire Bodonyi (Foto: FENA)

"Mi ćemo se i dalje neumorno truditi za BiH. Također bismo trebali pratiti BiH u pogledu reforme njene administracije, koja je u središtu svih reformi", rekla je Bodonyi, dodajući da je jasno da je BiH, civilizacijski, historijski i geografski. evropska država.

Stoga je, po njenom mišljenju, potrebno otkriti „šta to blokira”, a kako kaže, vjerovatno se radi o nefunkcionalnom i asimetričnom karakteru institucija BiH. Također smatra da BiH "mora imati samo jedan stav u vezi s pitanjima o kojima se razgovara s EU” i ističe da je tako u svim zemljama, kakva god da je ustavna organizacija, centralizirana država ili federacija.

"Jedna zemlja jeste jednako jedan stav. Ovaj mehanizam treba omogućiti različitim nivoima BiH da postignu unutrašnji dogovor o svim pitanjima važnim za EU. Međutim, vlasti u BiH ne uspijevaju u tome i stoga ne mogu efikasno raditi s EU. I tu je zastoj jer se ne uspijeva konkretno raditi zajedno", kazala je Bodonyi.

Ona ističe i insistira na tome da "BiH ne treba sve očekivati od EU već treba uzeti sudbinu u svoje ruke, kao što su uostalom učinili i svi narodi evropskih zemalja koji su ušli u EU.”

Njemačko-britansku inicijativu okarakterizirala je kao "novu mapu evropskog puta, pošto vlasti BiH nisu realizirale ranije prijedloge EU.” Bodonyi ističe da EU ne dodaje uvjete već predlaže da se izmijeni redoslijed radi prevazilaženja sadašnjih blokada.

"Ali ostaje da se uradi cijeli posao kako bi BiH bila kandidat za EU i za to je ponovo potreban politički angažman vlasti iż BiH", rekla je Bodonyi.

Na pitanje kakvo mišljenje ima o BiH i njenim građanima, kazala je da će uskoro biti tri mjeseca kako je stigla u BiH te da nastoji da upozna zemlju što više. Do sada je, kaže, posjetila Sarajevo, Mostar i Banja Luku te da bi joj trebao "dan od 36 sati da stigne uraditi sve što želi". Njen prvi utisak bio je da je "BiH planinski pejzaž s munarama pored crkava" i mišljenja je da je to veličanstven simbol.

"Nisam sigurna da su Bosanci i Hercegovci uvijek svjesni toga. BiH je lijepa, priroda je zadivljujuća, kulturno bogatstvo neosporno. Ali moram priznati da prisustvo otpada svuda kvari taj utisak nedirnute prirode", kazala je Bodonyi i dodala da klimatske promjene, o kojima se opravdano puno govori, moraju svakoga od nas navesti da ograničimo zagađenje jednostavnim gestama.

"Građani BiH koji su pretrpjeli teške poplave mogu samo biti još svjesniji potrebe da se vodi računa o okolišu", naglasila je Bodonyi.

Zaključila je da "pejzaž bez stanovnika nije potpun" i iskazala divljenje Bosancima i Hercegovcima koji su, po njenom mišljenju, gostoljubivi i nasmijani, s velikim smislom za humor.

"To je veoma hrabro. Posebno mislim na mlade ljude, a BiH je potrebna njihova dinamičnost za daljnji napredak. Najviše volim da razgovaram s mladim u školama. To mi uvijek daje optimizam, jer su oni naša budućnost. Želim im puno uspjeha u izgradnji njihovog ličnog i profesionalnog života", poručila je ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi.