BiH
20

Bočinja je BiH u malom: Bajrami, ali i drugi praznici proslavljaju se zajednički

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Maglajska Bočinja danas nije poznata po vehabijama, kako je to bilo prije nekoliko godina. Današnja Bočinja se opisuje kao mjesto suživota i mira, stanje u kojem bočinjski Bošnjaci, muslimani, dočekuju Ramazanski bajram.

Ovdje žive pripadnici tri religije, a Bajram, kao i drugi vjerski blagdani, dočekuju se u miru i sreći sa porodicom i komšijama. U razgovoru za Klix.ba predstavnik bočinjskih Bošnjaka Semin Rizvić govori kako je ramazan protekao u lijepoj atmosferi te da su organizovani brojni iftari:

"Ramazan je prošao u lijepoj atmosferi, iako su dani bili dugi. Međutim, to je bila čar ovog ramazana gdje je čovjek nadvladao sebe i potvrdio pokornost Bogu. Organizovali smo mnogo zajedničkih iftara i drugih aktivnosti, posjećivali smo jedni druge i nadamo se da će i Bajram proći u zdravlju i veselju".

S obzirom da je Bočinja "Bosna i Hercegovina u malom", jer se u krugu od jednog kilometra nalaze tri bogomolje, suživot i mir te međusobna čestitanja su neizostavni.

"Što se tiče praznika, zaista ima komšija koji čestitaju i usput i maksuz, ali ima ih i koji prođu. Nije to ničija obaveza, ali sve je na kraju korektno i bez obzira koji praznik i čiji praznik bio u pitanju, nemamo nikakvih zamjerki i problema", dodaje Rizvić.

Mještani Bočinje su složni da svako ima pravo na svoju vjeru, običaje i tradiciju, te da moraju živjeti zajedno. Ono u čemu su složni jeste da je to moguće i da je svako suprotno mišljenje pogrešno.