Ambasador Rusije u BiH
1

Bocan-Harčenko: Dejtonski status RS-a jači nego ranije

SRNA
Aleksandar Bocan Harčenko
Aleksandar Bocan Harčenko
Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je da je bh. entitet Republika Srpska u pogledu dejtonskog statusa jača nego ranije i istakao da se podudaraju mišljenja zvanične Moskve i zvaničnika RS-a da treba štititi izvorni Dejtonski sporazum.

Bocan-Harčenko rekao je da će predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik tokom predstojeće posjete Moskvi sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim razgovarati o poboljšanju uzajamnih aktivnosti RS-a i Rusije.

Ambasador Rusije rekao je za RTRS da će Dodik imati i novu rundu pregovora sa predsjednikom uprave Gasproma Aleksejem Milerom o priključenju RS-a gasovodu "Južni tok".

Govoreći o uslovima iz "mape puta" BiH ka EU, Bocan-Harčenko je ocijenio da je prijedlog tog bh. entiteta za provođenje odluke "Sejdić-Finci" u skladu sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava i dejtonskim Ustavom, ali da nema osjećaj da u Federaciji BiH postoji slika rješenja ovog pitanja.

On navodi da u provođenju ove odluke ne predstavlja problem ako u Federaciji BiH bude određenih asimetričnosti u odnosu na Republiku Srpsku, jer ona, kako je rekao, postoji i sada i ugrađena je u Ustav.

Komentarišući sutrašnji dolazak generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmussena u Sarajevo, ruski ambasador je rekao da u toj posjeti ne vidi vanredne razloge i da je priključenje BiH NATO-u njena odluka ako za to postoji unutrašnji konsenzus.

Bocan-Harčenko je ponovio stav Rusije da širenje NATO-a nije najbolji odgovor za izazove bezbjednosti u Evropi, jer stvara nove podjele.

Prema njegovim riječima, unutar Vijeća za provođenje mira sada su prisutne lagane diskusije, bez namjere akcija promjene Dejtona, ali se mora imati na umu prethodno iskustvo kada je Dejtonski sporazum bio uzdrman pokušajima prenošenja nadležnosti na nivo BiH.

Ambasador Rusije u BiH ocijenio je da je situacija u RS-u generalno dosta stabilna, što se vidi i iz odnosa poslovnog svijeta iz Rusije prema tom bh. entitetu koji bi, u suprotnom, bio veoma uzdržan.

Komentarišući formiranje komisije za ustavnu prekompoziciju Federacije BiH, Bocan-Harčenko je rekao da, prema sadašnjim informacijama, neće biti nametanja rješenja i da je odluka moguća na osnovu konsenzusa.