Poljoprivrednici najavljuju proteste
0

"Blokirat ćemo granične prijelaze ako država ne zaštiti domaću proizvodnju"

FENA
Vladimir Usorac (Foto: Blic.rs)
Vladimir Usorac (Foto: Blic.rs)
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Vladimir Usorac izjavio je danas da poljoprivrednici neće odustati od najavljenih protesta ako institucije BiH ne budu dosljedno primjenjivale potpisane sporazume o zaštiti domaće proizvodnje.

Usorac je nakon sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom novinarima rekao da poljoprivrednici, između ostalog, traže dobijanje izvoznih brojeva, kao i uvođenje plavog dizela.

"Od Vijeća ministara zahtijevamo izjednačavanje vancarinskih taksi na uvoz poljoprivrednih proizvoda sa Srbijom i Hrvatskom, nabavku plavog dizela, te uvođenje izvoznih brojeva kako bi se nakon ulaska Hrvatske u EU mogao nastaviti izvoz mlijeka. U protivnom, blokirat ćemo granične prijelaze", poručio je Usorac.

Prema njegovim riječima, neizdavanje izvoznih brojeva blokiralo bi izvoz i stvorilo višak od 50 miliona litara mlijeka.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da su posljedice suše tolike da ih je nemoguće u cijelosti materijalno nadoknaditi, ali je poručio će Vlada RS "u okviru svojih mogućnosti učiniti sve da posljedice suše djelimično ublaži i pomogne poljoprivrednicima da sačuvaju proizvodnju i pripreme se za jesenju sjetvu".

On je zadužio entitetska ministarstvo finansija i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da u toku sljedeće sedmice s Udruženjem poljoprivrednih proizvođača sačini neophodne akte koje će predložiti Vijeću ministara BiH, kako bi se uvela veća odgovornost u zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje.