BiH
0

Blokirani mještani Osmača bili mjesec dana bez vode

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Stotinjak povratnika u selu Osmače kod Srebrenice bilo je u višednevnoj blokadi. Hrane i lijekova imali su dovoljno, ali je osnovni problem bio u nedostatku vode.

Snježni smetovi na pojedinim mjestima u ovom selu bili su viši od tri metra. Međutim, zimski ambijent, donio je mnogo problema mještanima ovog sela, u kojem ima sedam zaselaka. Visoki snijeg onemogućio je kretanje po selu, a nije bilo šanse da se dođe ni do Srebrenice.

„Vode nismo imali, cijevi su nam popucale, vjerovatno od mraza i sad hoćemo da regulišemo vodu, imali smo dosta bolesne djece. Iz općinskog štaba civilne zaštite su dolazili nekako do nas i odvozili bolesnike na liječenje“, kaže Alija Krdžić, predsjednik Mjesne zajednice.

„Dosta je bilo teško, ali najteže smo prošli, mislim. Dva zadnja mjeseca vode nismo imali.Najveći problem je bio za stoku. Ovce smo puštali vani na snijeg tako da su ga jele, a krupnoj stoci smo topili snijeg. Bilo je i jakih mrazeva, baš u vrijeme masovnog jagnjenja ovaca. Kod mene je uginulo 27 jagnjadi, ali, većinu sam uspio spasiti“, kaže stočar Adil Jahić.

Višednevnu blokadu, mještani Osmača različito su doživljavali. Sabra Mujkić kazuje da nije zapamtila ovoliki snijeg koji je onemogućavao kretanje i po selu.

Iako je put do Osmača očišćen, zbog velikog uspona, ovdje se još ne može doći automobilom. Ipak, uz toplije vrijeme put će biti u funkciji, a svi se nadaju da će se život u Osmačama brzo normalizovati.