Najave u Federaciji
0

Blokada zgrade Vlade 1. oktobra

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dobitnici najviših ratnih priznanja Federacije BiH blokiraće zgradu federalne Vlade u Sarajevu 1. oktobra, jer predstavnici vlasti nisu ispoštovali nijedan od njihovih zahtjeva, odluka je Glavnog odbora Saveza udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH.

"Zgradu Vlade FBiH blokiraćemo 1. oktobra u 11.59. sati. Na koji način ćemo to izvesti još nije za javnost, ali poručujemo predstavnicima vlasti da nećemo snositi odgovornost za posljedice", izjavio je predsjednik Skupštine Saveza Šerif Patković za "Nezavisne novine".

Vanredna sjednica Saveza održana je juče nakon sastanka rukovodstva Saveza sa  premijerom FBiH Mustafom Mujezinovićem i ministrom za boračka pitanja FBiH Zahidom Crnkićem.

Savez od Vlade FBiH traži da njihove avgustovske naknade ne budu umanjene za deset odsto i da se provodi Zakon o dobitnicima najvećih ratnih priznanja bez mogućnosti njegovog ukidanja. Savez podržava reviziju u oblasti boračko-invalidske zaštite i traži reviziju svih budžetskih korisnika.

Naknade dobitnicima najviših ratnih priznanja FBiH, kojih ima oko 5.000, za avgust će biti isplaćene na nivou julskih, odnosno biće umanjene za deset odsto.

Jedan od zahtjeva MMF-a za odobravanje preostalih tranši iz stand by aranžmana je ukidanje zakona koji definiše prava ove populacije.