BiH
1

Blokada saobraćaja, nervozni vozači i gužve već mjesec dana svakodnevnica Sarajeva

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Gužva, mnoštvo pješaka i nervozni vozači prizor su koji je svakog dana prisutan na ulicama bosanskohercegovačke prijestolnice, Sarajeva, nakon što uslijedi svakodnevna blokada saobraćaja na raskrsnici između Titove i Alipašine ulice.

Demonstranti već gotovo mjesec dana blokiraju saobraćajnicu i na taj način, kako navode građani, stvaraju problem hiljadama drugih građana koji pokušavaju obaviti svoje redovne aktivnosti, otići ljekaru, na posao, u posjetu prijatelju ili članu porodice koji se nalaze u bolnicama.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Irfan Nefić kazao je za Anadoliju da je nekoliko osoba podnijelo krivične prijave protiv N.N. lica zbog ugrožavanja slobode kretanja.

Učenica Prehrambene škole u Sarajevu Enisa Kustura kaže da joj je drago da se održavaju protesti u Sarajevu te da bi im se i ona pridružila kada bi imala dovoljno slobodnog vremena.

"Meni nije problem pješačiti, ali mi je žao starijih ljudi. Neko vjerovatno ne može hodati, a mora pješačiti. Blokada saobraćaja stvara problem", kazala je ona.

Jedan od građana Sarajeva Muzafer Pašić kazao je za da se, osim blokade, mora napraviti nešto dosta radikalnije.

"Apsolutno sam protiv svakog uništavanja dobra. Ova blokada više koristi cijeloj situaciji. Naći se se alternativni putevi, otići će se taksijem do bolnice...", pojasnio je Pašić.

Kako kaže, protesti su jedan od načina da bi se riješila važna pitanja u državi.

Jedan od demonstranata Tahir Hamzabegović kazao je da je na protestima svaki dan te da je građanima Sarajeva, umjesto što se žale na blokadu saobraćaja, bolje da dođu i pridruže se najupornijim demonstrantima.

Kako kaže, problem građana se jedino mogu riješiti tako što će biti više građana na protestima.

Sead Karić na proteste dolazi na biciklu, a, kako kaže, na proteste dolazi jer želi da pruži podršku promjenama u zemlji.

"Ja mislim da, ukoliko građani ne bi blokirali saobraćaj, niko ne bi čuo za ove proteste. Niko ne bi obraćao pažnju, jer ionako dolazi jako malo građana, a svima je teško", pojasnio je Karić.

Glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo (KS) Asja Hadžiefendić-Mešić kazala je da turistička zajednica u ovom trenutku ne može iznijeti egzaktne podatke koji bi potvrdili neku mogućnost da je usljed protesta na ulicama Sarajeva smanjen broj turista u bh. prijestolnici.

"Mi nismo imali, bez obzira na neke natpise, potvrde većih otkazivanja grupa gostiju. Strani gosti u Sarajevo i BiH, u najmanjem procentu, i dolaze u organizovanim grupama. Uglavnom su to pojedinačni dolasci", pojasnila je Hadžiefendić-Mešić.

Kako kaže, sa te strane nisu mogli primijetiti neki veliki poremećaj, ali je činjenica da su neki smještajni objekti govorili o otkazivanju rezervacija.

"Mi sada ne možemo tvrditi usljed čega je došlo do toga; da li usljed nedostatka snijega i izuzetno toplog vremena. Više podataka ćemo imati početkom sljedeće sedmice, a sve do tada su utisci i nagađanja", pojasnila je Hadžiefendić-Mešić.

Vlada KS osudila blokadu glavnih saobraćajnica u Sarajevu

Vlada Kantona Sarajevo u ostavci održala je sinoć 24. vanrednu sjednicu na kojoj je osudila blokadu glavnih saobraćajnica u gradu Sarajevu "kojom se građanima Kantona Sarajevo onemogućava sloboda kretanja i ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobode“, saopćeno je iz Press službe Vlade KS.

"Članovi Vlade naglasili su da se navedenom blokadom privrednim subjektima Kantona Sarajevo nanosi enormna materijalna šteta zbog onemogućavanja njihovog svakodnevnog poslovanja“, navodi se u saopćenju.

Na sjednici je data puna podrška Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u provedbi zakonom predviđenih mjera i aktivnosti, a vezanih za deblokadu glavnih saobraćajnica u gradu Sarajevu koje su blokirane od strane pojedinih fizičkih lica i motornih vozila sa oznakama taxi prijevoza, kako bi se uspostavilo i obezbjedilo normalno odvijanje i funkcionisanje saobraćaja.

Protesti u svijetu se održavaju u prakovima i na trgovima

Inače, praksa je u drugim zemljama svijeta da se mirni protesti održavaju na javnim mjestima gdje se direktno ne krši javni red i mir niti ugrožava normalno odvijanje saobraćaja. Osim toga, nerijetko se protesti građana održavaju i na velikim trgovima, ali gdje se obično ne odvija saobraćaj.

Na primjer, protesti u New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) obično se održavaju u poznatom parku Zuccotti koji se nalazi u blizini financijskoj dijela Wall Streeta. Na tom mjestu su 17. septembra održani masovni protest nezadovoljnih građana poznatiji kao “Occupy Wall Street”.

Isto tako, protesti nezadovoljnih građana u Španiji obično se održavaju u Madridu na poznatom trgu “Puerta del Sol”. Na tom mjestu, koje je postalo simbol protesta, u maju 2011. godine su održani masovni protesti građana protiv vlade Španije koja se posljednjih godina suočava sa velikom ekonomskom i financijskom krizom.

Štaviše, protesti u Grčkoj, koju potresa duboka ekonomska kriza, i gdje se skoro svaki dan održavaju protesti, građani se okupljaju najčešće ispred samih zgrada javnih ustanova kao što su parlament i ministarstva, ne ugrožavajući direktno odvijanje javnog saobraćaja.

Isto tako, još jedna zemlja gdje se protesti obično održavaju na trgovima i u parkovima je Švedska. Građani u Stockholmu su u decembru održali masovne protiv protiv rasizma u parku u predgrađu Karrtorp ne remeteći javni red i mir niti ugrožavajući normalno odvijanje saobraćaja.