Od 2003. godine
0

Blizu 3.800 Srbijanaca zatražilo bh. državljanstvo

FENA
Od potpisivnja ugovora o dvojnom državljanstvu BiH s Republikom Srbijom 2003. godine Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS-a do danas je zaprimilo oko 3.800 zahtjeva srbijanskih državljana za stjecanje dvojnog državljanstva s BiH.

To je istaknuto tokom sastanka ministra uprave i lokalne samouprave RS-a Zorana Lipovca s delegacijom Skupštine Srbije, koju je predvodio narodni poslanik i predsjednik Odbora za odnose sa Srbima van Srbije Janko Veselinović.

Tokom sastanka kojem je prisustvovala i generalni konzul Republike Srbije u Banjoj Luci Jadranka Derajić, Lipovac je istakao da pitanje dvojnog državljanstva BiH i Srbije dobro funkcionira i dodao da je RS u prethodnom periodu intenzivno radila na unapređenju entitetskog zakona o državljanstvu, kojim je prema posljednjim izmjenama stanovnicima s prebivalištem u Brčko Distriktu omogućen izbor i promjena entitetskog državljanstva.

Istaknut je i značaj imenovanja komisije za razmjenu informacija čije je formiranje predviđeno i Ugovorom o dvojnom državljanstvu Srbije i BiH, a čiji je cilj unapređenje sistema razmjene informacija dviju zemalja.