Ljepote Bosne i Hercegovine
0

FOTO / Blidinje za oči i dušu

Sarajevo-x.com
Foto: Slobodan Dimić, Sarajevo
Foto: Slobodan Dimić, Sarajevo
Posljednje ugodne jesenje dane Sarajlija Slobodan Dimić proveo je u parku prirode Blidinje, odakle nam donosi niz fotografija jednog od izvanrednih krajolika koje posjeduje Bosna i Hercegovina. Pogledajte nešto lijepo i za oči i za dušu.

Park Blidinje je smješten u dugačkoj širokoj dolini a na njegovom sjeveru i jugoistoku se nalaze vrhovi Vrana i Čvrsnice. Ploča koja je na 2,226 metara nadmorske visine na Čvrsnici je najviši vrh u Hercegovini.

Jezero Blidinje je nastalo kao posljedica povlačenja glečera u dolinu lociranu na 1,184 metra nadmorske visine. Pa ipak svo ovo povlačenje leda i vode nije uspijelo da spriječi razvitak brojnih živućih oblika koji uspijevaju ovdje.

Naoko beživotne i stjenovite padine Masne Luke prekrivene su gustom borovom šumom, uključujući i endemski bijelokori bor Pinus leuco dermis. Tri do pet kilometara doline smještene između 1,150 i 1,300 mnv je prepuno srednjovjekovnih stećaka..

Još uvijek se ne zna tačno od kada ljudi borave na ovom području, ali su naučna istraživanja započela od kako je Blidinje nedavno dobilo status parka prirode, podaci su Turističke organizacije BiH kojima prezentira ovaj dio zemlje.