BiH
0

Blic: Agenti Velike Britanije i SAD-a tragaju za Mladićem

FENA
Manji broj agenata Velike Britanije i Sjedinjenih Država već je u Srbiji, u potrazi za Ratkom Mladićem, piše u utorak beogradski Blic pozivajući se na izvore bliske srbijanskoj vladi.

List navodi da nekoliko agenata iz Velike Britanije i SAD, u suradnji s službama sigurnosti Srbije rade na lociranju Ratka Mladića, ali ne precizira koliki je broj stranih agenata na teritoriju Srbije.

"Agenti su u stalnom kontaktu s Sigurnosno -informativnom agencijom i Vojnom službom sigurnosti i skoro svakodnevno razmjenjuju informacije o mogućoj adresi na kojoj se krije najtraženiji haški optuženik", navodi "Blic.

Taj list saznaje i "da će premijer Srbije Vojislav Koštunica najveći dio razgovora s premijerom Velike Britanije Tonijem Blairom u utorak posvetiti upravo pojačanom angažiranju pripadnika britanske obavještajne službe u lociranju i uhićenju Mladića".

"Koštunica će od Blaira tražiti veću prisutnost britanskih agenata u akciji uhićenja Mladića. To će biti prvi korak u definiranju akcijskog plana za okončanje suradnje Srbije s Haškim tribunalom", naveli su izvori toga lista.

Prema listu prva faza akcijskog plana biti će prikupljanje informacija o Mladićevu kretanju u proteklih 10 godina, njegovim kontaktima i načinu na koji je funkcioniralo Mladićevo skrivanje. U sljedećoj fazi bi trebala uslijediti obrada raspoloživih podataka, a zatim bi se donijele odluke o akcijama. Ovisno o odobrenju srbijanske vlade, europske obavještajne službe će poslati logističku pomoć ili agente koji će pomagati u uhićenju. Strani obavještajci, navodi list, spremni su Srbiji ustupiti najsuvremeniju špijunsku opremu jer će lociranje Ratka Mladića podrazumijevati praćenje i prisluškivanje mreže njegovih pomagača.

Zbog dosadašnjeg curenja informacija, piše Blic, srbijanskoj vladi bit će poznati samo okvirna načela plana, dok će detalje znati najviše dvadesetak ljudi u Srbiji, EU i drugim obavještajnim službama.