BiH
0

Blažević: Pustoš u oblastima kulture i umjetnosti

FENA
Dunja Blažević
Dunja Blažević
Direktorica Centra za savremenu umjetnost Sarajevo Dunja Blažević govoreći o dešavanjima u kulturi u prošloj godini ističe zatvaranje Zemaljskog muzeja BiH.

“Zatvaranje Zemaljskog muzeja i ostalih 'državnih' institucija je događaj bez presedana za 2012. godinu. Vlast i kulturne elite koje pozivaju na patriotizam i očuvanje slavne državne i kulturne tradicije ove zemlje, i njenu hiljadugodišnju opstojnost, sramno uništavaju i zatiru posljednje napore ljudi od struke da se sačuva što se još sačuvati može. To zatiranje i propadanje kulturne historije, do sada nije uspio nijedan osvajač i okupator, a to mu i nije bio cilj.

Zato smo valjda i opstali, jer su pored legendi i mitova, koje fabriciraju ignoranti (neznalice) na vlasti, vrijedni istraživači, istoričari svih struka, uspjeli da obrade i materijalne i duhovne ostatke. Za to danas nemaju elementarnih uvjeta, ne samo materijalnih", kaže Dunja Blažević.

Govoreći o radu Centra za savremenu umjetnost kojim rukovodi Dunja Blažević kaže.

"Centar za savremenu umjetnost Sarajevo opstaje uz podršku inostranih fondacija i sredstava Evropske unije, koji podržavaju regionalne projekte. Jedini smisao savremene umjetničke produkcije je prekoračenje lokalnih granica, da bi domaći umjetnici vidjeli gdje se nalaze u širem internacionalnom kontekstu. Pored produkcije filmova naše PRO.BE,u prošloj godini koncipirali smo i realizirali putujuću izložbu MIRAZ (Ljubljana, Trst, Beograd, Zagreb) u partnerstvu sa četiri organizacije iz pomenutih centara. Projekt se bavio 'ženskim naslijeđem - doprinosom jednakosti u kulturi'. Ove godine 8. marta, u Collegiumu artisticumu otvaramo Miraz u Sarajevu, odakle je i krenuo. Ostali ovogodišnji projekti su i dalje u zraku, jer nemamo potvrde o finansiranju. Ono što znamo jest jedino izložba fotografija i pratećeg materijala kojim se bavi Romima 'Parno gras/bijeli konj', čiji je autor bh. umjetnik - fotograf Nihad Nino Pušija", kaže Blažević.

Izložba se otvara također u Collegiumu artisticumu na Đurđevdan.

"Nastavak našeg, već tradicionalnog ZVONA - konkursa za godišnju nagradu mladih bh. umjetnika, koju smo preskočili 2012. zbog nedostatka materijalne podrške, ne možemo garantirati ni ove godine, 2013. Gledajući u malo široj vremenskoj perspektivi, ovaj 'tranzicijski' period kome kod nas ne vidimo kraj, ostavit će pustoš u produkciji kulture i umjetnosti", smatra Dunja Blažević, direktorica Centra za savremenu umjetnost Sarajevo.