BiH
0

Blair: Ustav EU-a ovisi o promjeni stava Francuske i Holandije

NINA
Britanski premijer Tony Blair izjavio je da prijedlog ustava Evropske unije ovisi o promjeni stava Francuske i Holandije čiji su građani na referendumu odbili taj prijedlog.

«Ustav EU-a ovisi o promjeni francuskog i holandskog stava, tako da je na njima da iznesu kako će to izvesti da bismo znali što da radimo dalje», kazao je Blair u ekskluzivnom intervjuu američkoj agenciji AP.

Britanski je premijer ocijenio da bi njegovi prijedlozi pomogli modernizaciji EU-a i doveli Uniju u bolju poziciju za globalno nadmetanje.

«Postojao je spor u EU, međutim, postoji i dublji spor koji se odnosi na smjer u kojem se kreće Evropa», ocijenio je Blair i dodao da bi Evropa trebala «prihvatiti globalizaciju i pokušati je sprovesti, ili je treba odbaciti».

«Ja sam za globalizaciju jer nema druge opcije u današnjem svijetu. Treba investirati u znanost, tehnologiju, istraživanja i investiranja. To je ono što odražava čitavu tu realnost», zaključio je Blair.

Što se tiče Iraka, on je naglasio da je od «vitalnog značaja» za koalicijske trupe da ostanu u Iraku «dok se ne dovrši posao».

Opisujući sukob u Iraku kao «historijsku bitku koja utječe na našu sigurnost», Blair je naglasio da će ako se pobijedi pobunjenike i teroriste u Iraku, biti pobijeđeni terorizam i pobune diljem svijeta.