BiH
44

Blago narodne arhitekture: Obnovljene mlinice ojačat će turističku ponudu Mostara

Piše: A. Dž.
Dvije mlinice u Mostaru restaurirane su i predate na korištenje vlasnicima, a uskoro će biti restaurirane još dvije na području Stoca. Tako se ovi objekti, koji predstavljaju blago narodne arhitekture, mogu koristiti u turističke svrhe, te promociju autohtonih zanimanja i proizvoda s područja Hercegovine, rečeno je danas na konferenciji za medije Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Restauracija mlinica realizira se u sklopu projekta "Širenje potencijala UNESCO lokaliteta na Jadranu - EX.PO AUS", koji ima za cilj razvoj i prezentiranje potencijala onih mjesta koja se u jednom dijelu Evrope nalaze na Listi svjetske baštine UNESCO-a ili na Tentativnoj listi.

Jedan od ciljeva projekta je povezivanje sedam zemalja na Jadranu: BiH, Hrvatske, Italije, Albanije, Slovenije, Grčke i Crne Gore. Projekt se finansira iz sredstava Evropske unije i njegova ukupna vrijednost je 3.300.000 eura, a Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na raspolaganje je dobila oko 257.000 eura.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Projekt je zamišljen tako da svaka od zemalja ponudi određeni koncept. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je odlučila da prezentira vrijednosti vernakularne, male, narodne arhitekture na području tri historijska mjesta koja se nalaze na Listi svjetske Baštine ili na Tentativnoj listi. To su Mostar, Blagaj i Stolac", kazala je članica Komisije Amra Hadžimuhamedović.

Ona je dodala da je dio sadržaja projekta prepoznavanje, evidentiranje i snimanje male, narodne arhitekture, te utvrđivanje mjera njene zaštite u različite svrhe, uključujući razvoj turizma.

Dvije mlinice koje će naknadno biti obnovljene nalaze se na području Stoca, a u toku je priprema projekta i pribavljanje saglasnosti za restauraciju.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Osim toga, Komisija planira organizirati međunarodnu školu vernakularne arhitekture. Ona će se tokom 2015. održavati u Stocu. Planirano je da oko 150 mladih stručnjaka uči o tradicionalnom načinu građenja, vrijednosti narodne arhitekture i mudrosti starih graditelja", kazala je Hadžimuhamedović.

Promocija dobara koja se nalaze na listi Svjetske baštine. U toku je izrada filma koja će biti promovirano 12 područja sa Liste svjetske baštine.

Mi radimo film sa područja Blagaja, Maglaja i Stoca.