U rukama Turaka
0

Blagajska tekija će zablistati u novom ruhu

Piše: Nedžad Jamaković
Blagajska tekija, koja godišnje privlači 200.000 posjetitelja, do kraja ove godine će zablistati u novom ruhu. Naime, u subotu je položen temeljac kojim je ozvaničen početak realizacije projekta renoviranja prirodno-graditeljske cjeline Blagajske tekije na vrelu Bune. Projekt bi, dakle, trebao biti završen ove godine, a turska turistička agencija "Fidan Turizm" će uložiti milion KM.

Hasan Eminović, iz Službe za odnose s javnošću Medžlisa IZ-a Mostar, u razgovoru za Sarajevo-x.com ističe da će sav posao biti završen tokom ove godine, te da će turska agencija osim obnove tekije nanovo izgraditi zgrade ispred tekije, koje su bile zatrpane zemljom i nedavno otkopane, te urediti prirodno okruženje tekije i čitavog kompleksa. Od sadržaja tu će biti multimedijalna dvorana, prenoćište, ugostiteljski objekti.

"Turci će, uz saglasnost Vakufske direkcije, na ime ulaganja milion KM dobiti na korištenje ovaj kompleks u naredne 32 godine. Smatrat će se da su unaprijed platili zakupninu za taj period. Mostarsko muftijstvo će zadržati ingerencije nad tekijom koja će dobiti novi sjaj. Riječ je, inače, o drugom najznačajnijem kulturno-historijskom spomeniku, nakon Starog mosta, na području Hercegovine", kaže Eminović.

Vijest je, dakako, privukla i pažnju turskih medija, pa tako i turski list na engleskom jeziku "Today's Zaman" piše o derviškoj kući staroj 600 godina u Blagaju. "Bijela i drvena tekija okružena je drvećem nara i očaravajuća je za posjetitelje jer je smještena u prelijepom krajoliku nadomak izvora rijeke Bune. No, potrebna joj je restauracija", piše list.

Navode kako agencija "Fidan Turizm" svake godine u Blagaj dovede 10.000 turista, te da će "Fidan" obnoviti kompleks kakav je postojao prije više stotina godina. Predstavnici turske agencije sa zadovoljstvom ističu da tekiju godišnje posjećuju hiljade ljudi, među kojima i Srbi i Hrvati. Prenio je "Today's Zaman" i riječi mostarskog muftije Seida Smajkića koji je istakao da je tekija spomenik islamske arhitekture, kulture i duha.

"Kao što su napadali i na naše fizičko postojanje, tako su napadali i tekiju, također. Tekiji je za vrijeme bivše Jugoslavije izvorna namjena vraćena tek 1975. Međutim, ona nije bila samo mjesto u kojem su klanjali derviši, ona je imala itekakvu ulogu u restrukturiranju bosanskog i balkanskog duha", kazao je Smajkić, ističući kako će Turci opet, nakon što su je izgradili prije 600 godina, upravljati tekijom, koja će ojačati dugogodišnje prijateljstvo dva naroda.