BiH
0

BK Televiziju isključile i kabelske mreže u Srbiji

FENA
Program beogradske BK Televizije, nakon što su u noći od utorka na srijedu isključeni njeni odašiljači, u srijedu su prestali prenositi i kabelski distributeri, nakon što je Savjet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) toj televiziji na 30 dana oduzeo dozvolu za emitovanje.

Savjet RRA je tu odluku, kako je obrazložio njegov predsjednik Nenad Cekić, donio zbog "kršenja propisa o radiodifuziji" tokom predsjedničke kampanje 2004. godine, kad je tadašnji vlasnik te televizije bio poznati srbijanski tajkun Bogoljub Karić.

Na tu odluku, kako je kazao Cekić, BK Televizija nema pravo žalbe, a odluka o privremenoj zabrani emitovanja nema nikakve veze s nedavnim nedodjeljivanjem nacionalne frekvencije BK Televiziji.

Program BK Televizije pokušala je u noći od utorka na srijedu prekinuti i policija, ali je to spriječio veliki broj okupljenih zaposlenika BK Televizije, javnih ličnosti i građana, te je emitovanje programa nastavljeno posredstvom nekoliko kabelskih mreža, da bi i one prestale s njegovim prenošenjem u srijedu oko 11 sati.

Pravni zastupnik BK Televizije, advokat Ratko Danilović najavio je agenciji Beta u srijedu da će od Vlade Srbije zatražiti izuzeće Savjeta RRA "jer je ona po svim propisima svuda u svijetu nadležna za odlučivanje o frekvencijama kao prirodnom bogatstvu".

BK Televizija, koja je po istraživanjima treća po gledanosti u Srbiji, prošle sedmice odbijena je sa zahtjevom za nacionalnu frekvenciju zbog navodno neriješenog vlasničkog statusa, kao i blokade računa.