BiH
0

Bivšim i sadašnjim članovima Predsjedništva BiH uručena visoka odlikovanja Svete Stolice

FENA
Sekretar Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Dominique Mamberti uručio je danas u Sarajevu visoka odlikovanja Vatikana članovima Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću, Nebojši Radmanoviću i Željku Komšiću i članovima iz prethodnog saziva Ivi Miri Joviću, Borislavu Paravcu i Sulejmanu Tihiću.

Odlikovanja je dodijelio papa Benedikt XVI u znak zahvalnosti za postignuća tokom procesa odobravanja i ratifikacije Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH.

Susretu s nadbiskupom Mambertijem, koji od subote boravi u službenoj posjeti BiH, i svečanom uručenju odlikovanja nisu prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva Haris Silajdžić, koji se nalazi na ranije zakazanom službenom putovanju, te Sulejman Tihić zbog bolesti.

Član Predsjedništva Radmanović je izjavio da je s nadbiskupom Mambertijem razgovarano o odnosima BiH i Vatikana, te koracima koje BiH pravi na putu ka Evropskoj uniji i razvijenom društvu.

  • Zadovoljstvo je bilo konstatirati da ravnopravnost građana i naroda u BiH jeste zajednički princip kako treba razvijati BiH, ali i okruženje, rekao je on.

Prema njegovim riječima, pokazali smo da u BiH možemo da gradimo multietničko i multikulturalno društvo, što je neophodno za čitav civilizirani svijet.

Također, nadbiskup Mamberti je upoznat o načinu na koji će BiH provoditi Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom, koji je prvi takav ugovor u BiH, ali i primjer kako će se uskoro postići dogovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Islamskom zajednicom.

Nadbiskup Mamberti je podsjetio na riječi pokojnog pape Ivana Pavla II prilikom posjete Predsjedništvu BiH 1997. godine da u BiH zajednički žive narodi južnih Slavena, ujedinjeni porijeklom, ali rastavljeni poviješću.

  • U glavnom gradu Sarajevu ka nebu se podižu katolička katedrala, pravoslavna katedrala, muslimanska džamija i židovska sinagoga. Ove četiri građevine nisu samo mjesto gdje vjernici u jednoga Boga ispovijedaju svoju vjeru. One, također, predstavljaju vidljivu opomenu za građansko društvo koje ljudi ovoga područja žele izgraditi - društvo mira - čiji članovi prepoznaju Boga kao Gospodina i Oca svih, naveo je Mamberti riječi pape Ivana Pavla II.

Ove riječi imaju veliku važnost danas i izražavaju iste stavove, koje prihvata i Mamberti, da se napravi prostor konkretnoj nadi u dostojanstveniju budućnost za sve narode koji zajedno žive na ovome području.

Bivši član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović zahvalio je na odlikovanjima uime bivših i sadašnjih članova Predsjedništva, koje oni doživaljavaju kao priznanje za vođenje BiH putem budućnosti i modernih civilizacijskih dostignuća.

Jović je posebno prenio pozdrave i izraze zahvalnosti Sulejmana Tihića na dodijeljenom priznanju.