Ostaju do ispunjenja zahtjeva
5

Bivši vojnici s nestrpljenjem očekuju sjednicu Vijeća ministara

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH već mjesec dana okupljeni su ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu istrajni u zahtjevima da se riješi njihov status.

Već danima s nestrpljenjem iščekuju sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj bi trebao biti razmatran nacrt budžeta institucija BiH za 2012. godinu.

"Danas je sjednica Vijeća ministara BiH. Dobili smo informaciju da je na dnevnom redu i nacrt prijedloga budžeta", kazao je jutros Feni jedan od bivših pripadnika OSBiH Senad Hubjer.

Hubjer dodaje da prema informacijama koje imaju, neće biti dostavljen prijedlog izmjena i dopuna osnovnog zakona o službi u Oružanim snagama BiH koji je trebala pripremiti radna grupa s ministrom odbrane BiH na čelu.

Po njegovim riječima, razlog je taj što ministar nije mogao dva kontra stava PIO-a RS-a i PIO-a Federacije objediniti i dostaviti u vidu izmjena i dopuna, već će dostaviti informaciju o ovim prijedlozima. Bit će samo informacija o tome da ministar nije mogao ništa uraditi o tom pitanju.

"Ostajemo do daljnjeg ovdje. Poslije sjednice Vijeća ministara BiH, po dobijanju informacije da li je budžet 'prošao' ili ne, napravit ćemo sastanak predstavnika kantona i dogovoriti naše dalje aktivnosti", kazao je Hubjer.

Vijeće ministara BiH je na jednoj od ranijih sjednica zaključilo da će stvoreni dug prema otpuštenim vojnicima biti uvršten u budžet institucija BiH za 2012. godinu i obuhvaćat će razdoblje od početka važenja Izmjena zakona zaključno s 31. 3. 2012. godine, s tim da će sredstva biti prebačena entitetskim mirovinskim fondovima radi isplate korisnicima.

Zaduženo je Ministarstvo odbrane BiH da u saradnji s entitetskim vladama i mirovinskim fondovima pripremi prijedlog izmjena izvornog zakona kojim će biti regulirana prava otpuštenih pripadnika Oružanih snaga.