Mogu i umrijeti, ali neće odustati
0

Bivši vojnici ostaju na Marindvoru i stupaju u štrajk glađu

SRNA
Foto: Davorin Sekulić/ Sarajevo-x.com
Foto: Davorin Sekulić/ Sarajevo-x.com
Prijevremeno penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH stupit će danas u kolektivni štrajk glađu koji će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva, rekao je Srni njihov predstavnik Senad Hubjer.

"Naš jedini zahtjev je da se konačno postigne politički dogovor, odnosno da nam neko garantuje da ćemo konačno biti uvršteni u budžet institucija BiH za 2012. godinu", rekao je Hubjer.

On je potvrdio da će bivši vojnici ostati ispred zgrade parlamenta BiH "dok se ne udovolji njihovom zahtjevu ili dok ne umru od gladi".

Hubjer je naveo da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda danas proslijedio pisanu informaciju ostalim ministrima od kojih je zatražio da "krešu svoje budžete" i da naprave uštede u visini sredstava potrebnih za penzije prijevremeno penzionisanih pripadnika Oružanih snaga.

"Ministri su tražili rok od nekih pet-šest dana, što mi nismo mogli unaprijed prihvatiti. Mi tražimo pisanu garanciju da će se to desiti, ali  nam je nisu mogli dati. Zbog toga smo se odlučili za kolektivni štrajk glađu koji će početi danas u 16.00 sati", pojasnio je Hubjer. 

Parlamentarna skupština BiH usvojila je uoči opštih izbora 2010. godine izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici Armije BiH, HVO ili Vojske Republike Srpske, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.

Za isplatu penzija za 2010, 2011. i 2012. godinu bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje potrebno je 29,8 miliona KM.