Sedmi dan na Trgu BiH
0

Bivši vojnici OS BiH očekuju rješenje do kraja sedmice

Piše: E. G.
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH, koji već sedmi dan protestuju na Trgu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, mnogo očekuju od današnjeg sastanka predsjednika SAD Sulejmana Tihića i predsjednika SNSD-a i RS-a Milorada Dodika. Senad Hubjer, jedan od predstavnika penzionisanih vojnika, za Sarajevo-x.com kaže da od stranačkih lidera očekuju da na današnjem sastanku u Banjoj Luci postignu dogovor koji bi značio i okončanje njihove agonije.

“Očekujemo da će pričati o nama, a očekujemo neko rješenje i kada je u pitanju sjednica Vijeća ministara u srijedu, kao i sjednice domova Parlamentarne skupštine BiH do kraja sedmice. Nadamo se da će nas uvrstiti u budžet za ovu godinu. U svakom slučaju, mi ostajemo ovdje dok se stvar ne riješi, odnosno dok se ne ispoštuje naše zakonsko pravo”, rekao je Hubjer.

Šesta noć ispred zgrade Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH je protekla prilično mirno, a jutros je intervenisala sarajevska Hitna pomoć, jer je jednom od bivših vojnika pozlilo.

“Imao je povišenu temperaturu i gubio je svijest, ali se srećom sve brzo završilo”, rekao nam je Hubjer te dodao da su njegove kolege u lošem psihičkom stanju samim tim što već sedmicu dana provode pod vedrim nebom, ali i zbog same pomisli da su kod kuće ostavili porodice koje uglavnom nemaju novca ni za osnovne životne potrebe.

“Mi ćemo istrajati, to ponavljamo po ko zna koji put i tako će zaista i biti. Bez obzira na vremenske uslove, bez obzira na provokacije pojedinih ljudi koji sjede u ovoj zgradi ispred koje spavamo. Bez obzira na vremenske uslove i kišu koja može pasti, mi nećemo podići šatorsko naselje, jer to Zakon o javnom okupljanju ne dozvoljava pa ćemo i dalje spavati pod vedrim nebom. Nismo mi ti, i nećemo biti, koji krše zakone ove zemlje, to rade oni koji sjede u udobnim foteljama u ovoj zgradi. Oni ne poštuju ni zakone koje su sami donijeli”, kaže Hubjer.

Bivši vojnici su zahvalni i građanima Sarajeva koji im donose hranu i vodu, kao i pojedinim privrednicima. "Dolazili su do sada građani i nudili nam čak i da prespavamo u njihovim kućama i stanovima, ali mi smo tu pod vedrim nebom, to je naša odluka. Ono na čemu smo im zahvalni je i to da su dolazili i odvodili po nekoliko naših kolega kućama kako bi se okupali i pojeli nešto toplo i kuhano”, rekao nam je Hubjer.

Borci kažu da su do sada dobili nekoliko obećanja od vladajućih stranaka da će podržati uvrštenje Zakona o prijevremenom penzionisanju bivših pripadnika OS BiH u budžet za 2012. godinu.

Parlamentarna skupština BiH je uoči opštih izbora 2010. godine usvojila izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH, kojim se vojnicima, koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici ARBiH, HVO-a ili VRS, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.

Za isplatu penzija za 2010., 2011. i 2012. godinu bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje potrebno je 29,8 miliona KM.