BiH
0

Bivši vicekonzul BiH u Njemačkoj optužen za zloupotrebu položaja

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tužilac Odjela III Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Srđana Zekića, rođenog 29. januara 1975. godine u Sarajevu, stalno nastanjenog u Sarajevu i Frankfurtu, državljanina BiH, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz Tužilaštva.

U optužnici se navodi da je Zekić 29. novembra 2010. godine, u svojstvu vicekonzula Generalnog konzulata BiH pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH u Frankfurtu, postupio protivno odredbama članova 3. i 18. Pravilnika o postupanju kod izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH i tehničkim pitanjima uslova izdavanja aerodromske, tranzitne vize (viza A) i tranzitne vize (viza B), (Službeni glasnik BiH, broj 26/09).

Optuženi se tereti da je pripremio za izdavanje 17 viza za kratkoročni boravak u BiH državljanima Republike Gane, navodeći da je s podnosiocima zahtjeva za izdavanje vize obavio razgovore, iako navedeni državljani Republike Gane nisu boravili u Njemačkoj niti su lično podnijeli zahtjeve za izdavanje viza, pa samim tim nisu ispunjavali uslove za dobijanje viza.

Optuženi se tereti da je kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, iskorištavanjem službenog položaja ili ovlasti, ne izvršivši njegove službene dužnosti, pribavio drugome korist, čime je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti iz člana 220. stava 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.